Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Blinkens ar vizīti Ķīnā centīsies stabilizēt strauji bojājošās attiecības

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens šajā nedēļas nogalē dodas uz Ķīnu ar cerībām stabilizēt pēdējā laikā strauji pasliktinošās abu valstu attiecības. Šī būs pirmā augsta līmeņa ASV amatpersonas vizīte Ķīnā pēc Covid-19 dēļ noteikto ceļošanas ierobežojumu atcelšanas, taču, kā atzīmē Foreign Policy, laiks, kad tā notiek, ir nepiemērots vizītei, lai atjaunotu sabojātas attiecības.

Pagājušajā nedēļā ASV paziņoja, ka atceļ piegādes ķīniešu uzņēmumam Huawei un izvēlas sadarbību mikroshēmu ražošanā ar Japānu un Nīderlandi. Šonedēļ ASV aizsardzības ministra Loida Ostina vizītes laikā Filipīnās tika paziņots, ka panākta vienošanās, kas ļaus ASV izmantot četras militārās bāzes šajā valstī, lai varētu sekot līdzi Ķīnas aktivitātēm Dienvidķīnas jūrā un ap Taivānu. Šis bija iztrūkstošais posms ASV tuvo sabiedroto loka veidošanā ap Ķīnu, ko līdz šim iezīmēja Japāna un Dienvidkoreja ziemeļos un Austrālija dienvidos, atzīmē BBC. Ķīnas oficiozs Global Times jau apsūdzējis ASV "slazda izlikšanā Filipīnām" un centienos "ievirzīt Filipīnas konfrontācijas ar Ķīnu priekšgalā".

Kā atzīmē Foreign Policy, E. Blinkena vizītes laikā uzsvars tiks likts uz regulāru kontaktu ar Ķīnu atjaunošanu, lai noteiktu sadarbības formas un konfliktu robežas. Viena no tādām robežām ir izvairīšanās no karadarbības, kas noteikti ir abu pušu prātā. ASV tiek runāts par ķīniešu plāniem tuvākajos gados uzbrukt Taivānai.

Tāpat tiek prognozēts, ka E. Blinkens nodos vēstījumu, ka gaidāmās pret Ķīnu vērstās aktivitātes ASV Kongresā, piemēram, komitejas konkurencei ar Ķīnu izveide, neatspoguļo Baltā nama pozīciju.

Īpaša vieta vizītes laikā tiek paredzēta sarunām par Krievijas karu pret Ukrainu. ASV cenšas panākt, lai Ķīna mainītu tās atbalstošo attieksmi pret Krievijas darbībām. Pagaidām tas nav izdevies. Ķīnas oficiālie mediji turpina pret NATO vērstos un promaskaviskos vēstījumus. "Lai gan Ķīna, visticamāk, arī turpmāk nesniegs Krievijai tiešu militāro atbalstu, ķīniešu uzņēmumi ir vairāk nekā laimīgi gūt peļņu no tā, ka pašlaik viņiem vairs nav konkurentu eksportā uz Krieviju. Sji, visticamāk, šogad pirmajā lielajā ārvalstu vizītē dosies uz Krieviju, un tā būs draudzīga," raksta Foreign Policy.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits