Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Bolīvijas prezidents izraida no valsts ASV Starptautiskās attīstības aģentūru

Bolīvijas prezidents Evo Moraless trešdien paziņoja par ASV Starptautiskās attīstības aģentūras (USAID) izraidīšanu no valsts, apsūdzot to par jaukšanos valsts iekšējās lietās. Kā vēsta aģentūra Reuters, Bolīvijas prezidenta, tāpat kā virknes citu valstu līderu, sašutumu izraisījis ASV valsts sekretāra Džona Kerija izteikums ASV Senātā, kur viņš nodēvēja Latīņameriku par „ASV iekšpagalmu”.

Dž. Kerijs šo frāzi izteica 18. aprīlī, protestējot pret ASV Senāta komitejas lēmumu samazināt finansējumu USAID darbībai reģionā.

Savukārt E. Moraless, uzrunājot valsts iedzīvotājus 1. maija svētkos, paziņoja, ka USAID atrodas valstī „politisku, nevis sociālu iemeslu dēļ”. “Vairs nekādu USAID, kas manipulē un izmanto mūsu līderus,” sacīja Moraless. ASV tikmēr nekavējoties noraidīja apsūdzības kā nepamatotas, paziņojot, ka Bolīvijas rīcība norāda uz nevēlēšanos veidot labas attiecības ar Vašingtonu.

USAID Bolīvijā darbojas kopš 1964. gada un dažādās izglītības, veselības aprūpes un citās programmās ir ieguldījusi ap diviem miljardiem ASV dolāru. Tajā pašā laikā virkne kreisi noskaņoto Latīņamerikas valdību apsūdz USAID un citas Savienota Valstu aģentūras ASV korporāciju ekonomisko interešu virzīšanā, kā arī proamerikānisko politiķu atbalstīšanā un finansēšanā.

Jāpiebilst, ka E. Moraless 2008. gadā jau izraidīja no Bolīvijas ASV vēstnieku un ASV Narkotiku apkarošanas pārvaldes (DEA) aģentus, apsūdzot viņus par jaukšanos valsts iekšējās lietās, savukārt ASV atbildēja ar Bolīvijas vēstnieka izraidīšanu un tirdzniecības privilēģiju apturēšanu.

2011. gadā abas valstis parakstīja vienošanos par attiecību normalizēšanu un apmainīšanos ar vēstniekiem, taču diplomātiskās attiecības joprojām ir saspīlētas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits