Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Irāka pieprasa ASV armijas izvešanas plānu

Drošības uzlabošanās — irākiešu arguments amerikāņu karavīru izvešanai.
Līgumā par ASV spēku uzturēšanos Irākā pēc šā gada beigām obligāti jābūt iekļautam skaidram amerikāņu karavīru izvešanas grafikam, svētdien pēc abu pušu tikšanās paziņoja Irākas ārlietu ministrs Hošijars Zebari. Amerikāņu puse apgalvo, ka pagaidām vēl nevar noteikt konkrētus datumus, kad tās karavīri atstās Irākas teritoriju, vēsta AP.

Jābūt skaidrībai


H.Zebari sacīja, ka amerikāņu un irākiešu sarunu vedēji atrodas ļoti tuvu tam, lai parakstītu ilgtermiņa drošības vienošanos, kurā būs iestrādāti noteikumi par ASV karavīru uzturēšanos Irākā pēc tam, kad šā gada beigās būs beidzies viņiem piešķirtais ANO mandāts. Irāka uzstāj, ka līgumā jābūt norādītam "ļoti skaidram ASV armijas izvešanas grafikam", tomēr Irākas ārlietu ministrs atteicās runāt par noteiktiem datumiem. H.Zebari sacīja, ka izvešanas grafiks var tikt modificēts, ja mainās drošības situācija valstī, bet izslēdza iespēju, ka Irāka varētu akceptēt vienošanos, kas neparedz ASV armijas klātbūtnes pakāpenisku izbeigšanu. "Nē, pavisam noteikti ir jābūt skaidram izvešanas grafikam," viņš atkārtoja pēc jautājuma, vai irākieši piekritīs līgumam, kurā nebūs minēti konkrēti amerikāņu karavīru aiziešanas datumi.

Jautājums par amerikāņu aiziešanas grafiku kļuvis par vienu no stūrakmeņiem notiekošajās abu pušu sarunās, kas sākās šā gada sākumā. ASV un Irākas pārstāvju parakstiem uz līguma vajadzēja parādīties 31.jūlijā, tomēr šo nelielo domstarpību dēļ tas netika izdarīts.

Uzlabojusies drošība


ASV prezidents Džordžs V.Bušs agrāk bija nelokāms šajā jautājumā un atteicās akceptēt jebkādu grafiku amerikāņu kareivju izvešanai no Irākas. Tomēr pagājušajā mēnesī Dž.V.Bušs un Irākas premjerministrs Nuri al Maliki vienojās noteikt "vispārīgu laika apvārsni" ASV karavīru izvešanai. Pirms dažām nedēļām Irākas pārstāvji paziņoja, ka amerikāņu sarunvedēji piekrituši nosacījumam, kas paredz, ka ASV spēku izvešanu no Irākas līdz 2009.gada 30.jūlijam, bet visas kaujas vienības atstās valsti līdz 2010.gada oktobrim. Pēdējās amerikāņu atbalsta vienības Irāku varētu atstāt trijos gados. ASV puse gan uzsver, ka nekāda vienošanās par noteiktiem datumiem nav panākta.

"Mēs tikai tagad varam diskutēt par kādiem vispārējiem amerikāņu karavīru izvešanas laikiem, jo drošība Irākā ir krietni uzlabojusies. Tas nebija iespējams pirms 18 mēnešiem," sacīja Baltā nama pārstāvis Gordons Džondro. "Mēs lūkojamies uz dienu, kad Irākas drošības spēki pārņems vēl lielāku vadību, ļaujot ASV karavīriem kalpot novērotāju lomā, bet, kas vēl nozīmīgāk, atgriezties mājās."

Pēdējā gadā Irākā strauji samazinājusies vardarbība pēc tam, kad tika palielināts ASV karavīru kontingents, sunnīti sāka cīņu pret teroristisko organizāciju Al Qaeda un šiītu kaujinieki pasludināja pamieru

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits