Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

Ķīna dusmīga par Obamas tikšanos ar dalailamu

Ķīnas dusmas izpelnījies ASV prezidenta Baraka Obamas lēmums nedēļas nogalē tikties ar tibetiešu garīgo līderi dalailamu, neskatoties uz Pekinas aicinājumiem to nedarīt. Ķīnas Ārlietu ministrija pēc sestdienas tikšanās paziņoja, ka tā ir bijusi iejaukšanās Ķīnas iekšējās lietās. «Šāda rīcība ievaino Ķīnas iedzīvotāju jūtas un bojā Ķīnas un ASV attiecības,» teikts ministrijas paziņojumā, ko citē AP.

«Mēs pieprasām ASV pusi nopietni ņemt vērā Ķīnas nostāju, nekavējoties darīt visu iespējamo, lai mazinātu nodarījuma sekas, beigt iejaukties Ķīnas iekšējās lietās un pārtraukt iecietību un atbalstu pret Ķīnu noskaņotiem separātistu spēkiem, kas vēlas Tibetas neatkarību.»

Pekina trimdā Indijā dzīvojošo Tibetas garīgo līderi dēvē par šķeltnieku, kas vēlas graut Ķīnas teritoriālo vienotību, par spīti tam, ka pats dalailama iestājas tikai par Tibetas autonomiju Ķīnas sastāvā.

Ķīnas kritizētā tikšanās notika tikai desmit dienu pirms paredzētās ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones vizītes Dienvidķīnas pilsētā Šeņdzeņā. «Pašlaik grūti pateikt, vai šī vizīte notiks, taču ir skaidrs, ka tas būs signāls Ķīnas un ASV atttiecību attīstībai tuvākajā nākotnē,» teicis starptautisko attiecību eksperts Dzjiņs Caņžuns. «Visticamāk, tuvākos mēnešus attiecības būs ļoti vēsas. Tas var novest pie plānoto augsta līmeņa tikšanos atcelšanas, iespaidot sadarbību gan ekonomikā, gan militārajā jomā.»

Baltais nams paziņojis, ka tikšanās ar dalailamu laikā B. Obama uzsvēris tibetiešu cilvēktiesību ievērošanas svarīgumu Ķīnā, kā arī paudis atbalstu Tibetas tibetiešu reliģijas, kultūras un lingvistisko tradīciju saglabāšanai.

B. Obama ar dalailamas pieņemšanu Ķīnu saniknojis jau otro reizi. Pirmoreiz abi tikās 2010. gada februārī. Sekoja gandrīz gads visai saspringtu abu valstu savstarpējo attiecību, ko raksturoja amerikāņu pārmetumi Ķīnai par interneta cenzūru un Ķīnas pārmetumi ASV par ieroču pārdošanu Taivānai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits