Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

Klintone janvāra beigās atstās ASV Valsts sekretāres amatu

Neskatoties uz Baraka Obamas atkārtotu ievēlēšanu Amerikas prezidenta amatā, pašreizējā ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone nav mainījusi savu viedokli par aiziešanu no ietekmīgā amata. Amerikāņu galvenā diplomāte nolikšot pilnvaras līdz ar B. Obamas pirmā prezidentūras termiņa beigām nākamā gada sākumā, pagājušajā nedēļā paziņoja viņas pārstāvji.

Publiskajā telpā regulāri parādās prognozes par to, kas varētu sēsties valsts sekretāra krēslā pēc H. Klintones atkāpšanās. Visbiežāk minētie pretendenti ir Demokrātu partijas kandidāts 2004. gada ASV prezidenta vēlēšanās Džons Kerijs un pašreizējā ASV sūtne ANO Sūzena Raisa.

Tomēr abu priekšā atrodas šķēršļi, kas var liegt kļūt par Valsts departamenta vadītāju. Jāņem vērā arī fakts, ka pirms četriem gadiem H. Klintones kļūšana par valsts sekretāri bija pārsteigums daudziem. Tādēļ nevar izslēgt, ka B. Obama pēc jaunā ārlietu vadītāja lūkosies ārpus sev pietuvināto loka.

Diplomātijas rokzvaigzne

Četrus gadus vadot ASV ārpolitikas resoru, H. Klintone ir iemantojusi lielu autoritāti citu valstu vadītāju acīs un augstu popularitāti amerikāņu vidū. To pierāda kāda interesanta aptauja, kas tika veikta pirms nupat notikušajām ASV prezidenta vēlēšanām.

Tajā respondentiem tika vaicāts, par ko viņi balsotu, ja prezidenta vēlēšanās republikāņu kandidātam Mitam Romnijam pretī stātos nevis B. Obama, bet H. Klintone. 51% priekšroku deva pašreizējai valsts sekretārei, bet par M. Romniju gatavību balsot izteica 45%, raksta The Guardian. Īstajās vēlēšanās par B. Obamu balsoja 50%, bet par M. Romniju 48% vēlētāju.

Daudzi netic, ka H. Klintone aiziet no valsts sekretāres amata, «lai atpūstos un rakstītu memuārus», kā stāsta viņas preses cilvēki. Atsevišķi mediji un politikas apskatnieki domā, ka viņa patiesībā iesaistīsies cīņā par Demokrātu partijas nomināciju 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanās.

Nesen amerikāņu izdevums New York Times Magazine H. Klintoni nodēvēja par diplomātijas rokzvaigzni, atsaucoties uz viņas nepārtraukto atrašanos ārpus ASV. Četros gados viņa ir apmeklējusi vairāk nekā simt pasaules valstu (zīmīgi, ka jubilejas - simtā - vizīte H. Klintonei bija šovasar Rīgā), tādējādi pārspējot savus priekštečus valsts sekretāra amatā.

Analītiķi uzskata, ka arī viņas pēctecim ir jābūt spilgtai personībai. «Politiskas vai diplomātiskas zvaigznes statuss šajā amatā ir ļoti svarīgs. Ir sarežģīti nākt tik populāra un spējīga cilvēka kā H. Klintone vietā, ņemot vērā viņas globālo ietekmi,» uzskata Endrū Švarcs, kurš ir viceprezidents Stratēģisko un starptautisko pētījumu centrā Vašingtonā. «Valsts sekretārs ir daļa no B. Obamas centieniem atjaunot ASV labo slavu ārzemēs, tādēļ viņš uzskata, ka to var palīdzēt paveikt zvaigznes.»

Šķēršļi pretendentiem

Kā reālāko nākamo ASV valsts sekretāru visbiežāk min senatoru Dž. Keriju, kurš pašlaik vada ietekmīgo Senāta Ārlietu komisiju. Viņa lielā politiskā pieredze varētu palīdzēt ASV prezidentam risināt Sīrijas krīzi, atjaunot iesaldēto Tuvo Austrumu miera procesu un veidot sarunas ar Irānu par tās pretrunīgo kodolprogrammu.

Tomēr viņa iecelšanu var liegt Demokrātu partija, kas ir nobažījusies, ka republikāņi varētu iegūt Dž. Kerija atstāto vietu Senātā.

Kā otra ticamākā alternatīva tiek minēta ASV vēstniece ANO S. Raisa, kura ir tuva prezidenta sabiedrotā. Tomēr viņas galvenais traucēklis kļūšanai par valsts sekretāri ir publiskie izteikumi pēc 11. septembrī Lībijā notikušā uzbrukuma, kurā tika nogalināts ASV vēstnieks. Viņa paziņoja, ka tas ir bijis spontāns, nevis plānots uzbrukums, lai gan vēlākā izmeklēšana apstiprināja pretējo.

Pie kandidātiem tiek nosaukts arī B. Obamas nacionālās drošības padomnieks Toms Donilons, kurš spētu nodrošināt, ka Valsts departaments stingri vadās pēc Baltā nama iezīmētajām ārpolitiskajām vadlīnijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits