Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Klintone: talibi apdraud kodolvalsti

Kaujinieku mērķis — pārņemt kontroli pār Islāmābādu un ieviest islāma likumu Pakistānā

Līdzšinējās neizlēmīgās politikas dēļ Pakistāna var būt spiesta maksāt dārgu cenu, lai izskaustu radikālisma sērgu, ko tās ziemeļrietumu reģionos izplatījis islāma grupējums Taliban. Pēdējās dienās tas izvērsis savas aktivitātes Buneras apgabalā, kas atrodas tikai simt kilometru no valsts galvaspilsētas Islāmābādas. Viss liecina par to, ka talibi vēlas izcirst logu uz galvaspilsētu, lai gāztu Pakistānas valdību un pārņemtu varas grožus savās rokās.

Pakistāna uz Buneru nosūtījusi karaspēku, tomēr analītiķi uzskata, ka šis solis ir stipri novēlots. ASV izteikušas bažas par kodolvalsts stabilitāti, apgalvojot, ka Pakistāna rada draudus visai pasaules drošībai.

Liktenīgs lēmums


Amatpersonas ziņo, ka uz Buneru nosūtītie aptuveni 300 karavīri palīdzēs vietējai policijai apsargāt vietējās pašvaldības ēkas un garantēs drošību. Ceturtdien, ierodoties apdraudētajā rajonā, kareivji viesmīlību neizjuta. Kaujinieki uzbruka viņu konvojam, nogalinot policistu, kurš to pavadīja, informē BBC. Taliban apgalvo, ka no viņu kontrolētās Svatas ielejas uz Buneru nosūtīti 700 kaujinieki.

Vietējie vēsta, ka talibi siro pa apgabalu un pilsētās ierīko kontrolposteņus. Kaujinieki arī esot ieņēmuši vairākus policijas iecirkņus, bet bruņoti vīrieši klejojuši pa tirgotavām, mudinot cilvēkus atbalstīt viņu centienus ieviest islāma likumu.

Taliban savas aktivitātes Bunerā sāka pēc tam, kad pagājušajā nedēļā Pakistānas prezidents Asifs Alī Zardari apstiprināja šariata likumu ieviešanu Svatas ielejā. Šo lēmumu asi kritizēja Pakistānas liberāļi un labējie, kā arī rietumvalstis.

Islāma likumu ieviešana Taliban kontrolētajā Svatas ielejā bija viens no priekšnoteikumiem, lai kaujinieki piekristu parakstīt miera līgumu ar Pakistānas valdību. Tomēr kritiķi uzskata, ka tagad talibi Svatas ieleju var izmantot kā tramplīnu, lai ieņemtu citus valsts apgabalus.

"Ja Taliban savu virzību turpinās pašreizējā tempā, tad drīz viņi klauvēs pie Islāmābādas durvīm," uzskata Pakistānas lielākās islāmistu partijas vadītājs Fazls ur Rehmans.

Klintones dusmas

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone trešdien sacīja, ka Pakistāna ir izdabājusi Taliban, piekrītot ieviest šariata likumus Svatas ielejā.

"Situācija Pakistānā rada nāvējošus draudus ASV un visas pasaules drošībai," sacīja H.Klintone, uzstājoties Kongresa Ārlietu komitejā.

ASV ir norūpējušās par pieaugošo vardarbību kodolvalstī Pakistānā un Taliban ietekmes palielināšanos tās ziemeļrietumos.

Pakistāna ir svarīga ASV sabiedrotā, lai stabilizētu situāciju tās kaimiņvalstī Afganistānā un neļautu tai atkal nonākt talibu pārvaldībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits