Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Laikraksts: ASV varētu izvest karavīrus no Afganistānas piecu gadu laikā

ASV varētu izvest karavīrus no Afganistānas piecu gadu laikā saskaņā ar Aizsardzības ministrijas piedāvāto plānu, kas būtu daļa no iespējamās vienošanās ar talibiem par teju 18 gadus ilgā kara beigām, vēsta laikraksts The New York Times.

Laikraksts ziņo, ka sarunas virzās uz priekšu un pagājušajā mēnesī sarunas starp augsta līmeņa amatpersonām beigušās ar pamatnostādņu projektu potenciālajai ASV karavīru izvešanai un līgumam, kas novērstu Afganistānas kļūšanu par teroristu patvērumu.

ASV arī vēlas panākt pamieru un dialogu starp talibiem un Afganistānas valdību. Talibi līdz šim noraidījuši sarunas ar Kabulu.

"Visi amerikāņu karavīri aizies no Afganistānas nākamo trīs līdz piecu gadu laikā saskaņā ar jauno Pentagona plānu, kas piedāvāts miera sarunās, kuras var novest pie valdības Kabulā, kas dala varu ar talibiem," vēsta The New York Times.

Laikraksts ziņo, ka vairākas esošās un bijušās ASV un Eiropas valstu amatpersonas runājušas par šī plāna aspektiem, un plāna ietvaros ASV karavīru skaits Afganistānā nākamo mēnešu laikā var sarukt uz pusi.

Pašreiz Afganistānā dislocēti aptuveni 14 000 ASV karavīru, kas apmāca un sniedz atbalstu no gaisa Afganistānas spēkiem un pārrauga pretterorisma operācijas.

Atbalsta un apmācības misijā piedalās arī tūkstošiem karavīru no Eiropas valstīm.

Talibi ir noraidījuši The New York Times ziņoto, apgalvojot, ka neko nezina par šādiem ierosinājumiem.

ASV un talibi bija paņēmuši pauzi sarunās, bet jau šajā nedēļas nogalē tās plānots atsākt.

Talibu publiskotajā paziņojumā teikts, ka sarunās nav spriests par pagaidu valdību un vēlēšanām, un ASV nav ierosinājušas "neko saistībā ar palikšanu Afganistānā vēl četrus līdz piecus gadus".

Līdz šim sarunās diskutēts tikai par "ārvalstu spēku izvešanu (..) un garantijām nākotnes Afganistānai," norādīja talibi.

Afganistānas valdība un pilsoniskās sabiedrības organizācijas paudušas bažas, ka pēkšņa ASV spēku aiziešana var izraisīt vēl asiņaināku pilsoņkaru vai pat talibu atgriešanos pie varas.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka piecos gados izvedīs karaspēku un talibi piecās dienās nodibinās atkal savu kārtību.
Scorseze
S
Vai tie jeņķu karavīri no Afganistānas projām dosies ar kājām un pāri okeānam peldēs, ka vajag piecus gadus lai viņi no tās valsts aizvāktos? PSRS aizgāja no turienes pusgada laikā, vai arī jeņķu tur ir desmit reizes vairāk kā bija PSRS karavīru?:):):) Laikam jau aprēķins ir cits, to Afganistānu izrakt tukšu pa šiem pieciem gadiem, vienkārši kāpinās rakšanas tempus. Ja kāds nezin, Afganistāna ir gandrīz vienīgā valsts pasaulē, kurā ir liels daudzums retas rūdas, kuru jeņķi vienkārši no turienes "aizved":)
Pipars
P
No vienas puses labi, jo šis narkotiku kartelis kur gadiem barojās ASV ģenerāļi tikai eiropai maksā vairākus simtus tūkstošu dzīvību ik gadu... plus tam visam jāskaita neskaitāmas salauztas ģimenes un daudzīe šo ģimeņu bērni kuri bieži vien raksturojās ar garīgu un fizisku atpalicību... Pie kam par kuru ārstēšanu un uzturēšanu mums kā eiropas valstu nodokļu maksātājiem ir jānes naudas slogs, par ko diemžēl mums visiem jāsaka padies ASV...!!! No otras puses slikti... jo uzskatu jo vairāk ASV karavīru atradīsies Afganistānā jo ātrāk amīši pārstiepsies savas armijas finansēšanā un pie iespējamā finanšu tirgu krisšanas scenārija realizācijas nespēs pietiekami ātri modernizēt savus stratēģiskos kodolieročus, kas dos pasaulei un tai skatā arī Latvijai lielākas cerības nekļūt par radioaktīvu pelnu lauku iespējamajā karā starp ASV un Krieviju... Tā ka tā ciniski... bet koks ar diviem galiem...!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits