Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

NATO par kodolieroču ierobežošanas līgumu: Problēma ir Krievija, nevis ASV

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs trešdien, taujāts par alianses militāri spēcīgākās valsts ASV prezidenta Donalda Trampa nodomu izstāties no Līguma par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INFT), atbildēja, ka problēma "neesot ASV pusē".

Abas iesaistītās puses - gan ASV, gan Krievija - viena otrai pārmet INFT nosacījumu pārkāpšanu, ko Tramps arī min kā iemeslu savam nodomam līgumu lauzt. ASV puse arī uzskata, ka līgums mūsdienu situācijā vairs nav efektīvs, jo Reigana un Gorbačova laikā parakstītā divpusējā vienošanās neiekļauj citas valstis, kuru rīcībā šobrīd ir kodolbruņojums, piemēram, Ķīnu un Ziemeļkoreju.

Neilgi pēc Trampa paziņojuma, ko daļa ekspertu jau nodēvējuši par jaunas kodolbruņošanās ēras priekšvēstnesi, uz Maskavu devās Trampa padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Boltons, kur tur tikās arī ar Vladimiru Putinu. Pēc aptuveni pusotru stundu ilgās sarunas tapa zināms, ka Tramps un Putins atkal varētu tikties aci pret aci nākammēnes Parīzē, tomēr jautājumā par kodolieroču iegrožošanu nekāds būtisks progress Boltona vizītes laikā netika panākts.

Putins sarunas gaitā pārmetis Boltonam "neizprovocētas darbības pret Maskavu", savukārt Boltons pēc tikšanās žurnālistiem uzsvēra, ka Krievijas iebildumi nebūs tas faktors, kas varētu likt Savienotajām Valstīm pārdomāt un tomēr saglabāt spēkā INFT vienošanos.

"Problēma ir tā, ka Krievija jau šobrīd Eiropā pārkāpj līguma nosacījumus. Drauds nav ASV izstāšanās no līguma, bet gan Krievijas raķetes, kuras jau ir izvietotas," pauda Boltons. Maskava šos ASV puses apgalvojumus noraida kā nepatiesus.

Arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņojis, ka noteikumus pārkāpjot Krievija, nevis Savienotās Valstis, un tas nedrīkstot turpināties. "Līgums nedarbojas, ja nosacījumus ievēro tikai viena puse," pauda Stoltenbergs, kurš tādējādi izvairījās tieši atbildēt, vai ASV prezidenta Donalda Trampa nodoms par izstāšanos no līguma ir pareizs un atbalstāms solis.

Stoltenbergs uzsvēra, ka NATO nevēlas jaunu auksto karu un bruņošanās sacensības, taču analītiķi jau norādījuši - ja ASV oficiāli izstāsies no Līguma par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu likvidāciju, bruņošanās sacensības ir neizbēgamas. Stoltenbergs gan paudis, ka "neparedz papildu kodolarsenāla izvietošanu Eiropā kā atbildi Krievijas draudiem".

Jau ziņots, ka Tramps nolēmis - ASV vienpusēji izstāsies no Līguma par vidējā un tuvā darbībās rādiusa raķešu likvidāciju.

Top komentāri

Pravietisnejaukais
P
Problēma ir cilvēka grēcīgā, samaitātā daba.
Jautājums
J
Parastiem cilvekiem kuri nav kompentēti šajā jautājumā ,labāk nekomentēt. Zin tikai speciālisti šajos jautājumos.Un pie kāda varianta pieskaitīt bezpilota aparātus kuri mierīgi var nest to pašu atom bumbu?
:)
:
Lai tas stoltenberga krancis klusi pakauc stūrī, ja saimnieks (Tramps) teica, ka galvenā problēma ir Ķīna un virkne citu valstu, kuriem ir mazā un vidēja rādiusa raķetes, bet kuriem nebija divpusējs asv-krievu līgumu ievērot, tad tā arī ir! Un Trampa teiktais ir neapgāžams fakts! :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits