Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +14 °C
Apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Obama aicina Krieviju par trešdaļu samazināt kodolbruņojumu

ASV prezidents Baraks Obama, trešdien uzstājoties ar runu Berlīnē, aicinājis Krieviju par trešdaļu samazināt abu valstu stratēģisko kodolbruņojumu.

Obama arī paziņoja, ka savas prezidentūras otrā termiņa laikā iecerējis sarīkot divas galotņu sanāksmes kodolbruņojuma samazināšanas jautājumā. "Tie ir soļi, kurus varam atļauties, lai radītu miera un taisnīguma pasauli," uzrunājot klausītāju tūkstošus pie Brandenburgas vārtiem, sacīja prezidents.

Izpildot Stratēģisko ieroču samazināšanas līgumu, par kuru vienošanās ar Maskavu tika panākta Obamas pirmās prezidentūras laikā, ASV un Krievijai katrai jāsamazina stratēģisko kodolieroču arsenāli līdz 1550 vienībām. Samazinot kodolarsenālus vēl par trešdaļu, tiem katrā pusē būtu jāsarūk līdz 1000 vienībām.

Krievijas premjerministra vietnieks Dmitrijas Rogozins tostarp jau norādījis, ka Obamas piedāvājumu samazināt abu valstu kodolarsenālus vēl par trešdaļu nav iespējams uztvert nopietni laikā, kad ASV turpina attīstīt savu pretraķešu aizsardzības sistēmu. "Kā gan mēs varam uztvert nopietni šo ideju par stratēģiskā kodolpotenciāla samazināšanu laikā, kad ASV attīsta savas spējas pārtvert Krievijas ieročus," vaicāja Rogozins.

"Skaidrs, ka [Krievijas] politiskā vadība nevar šīs garantijas uztvert nopietni," sacīja vicepremjers, kurš pārrauga Krievijas aizsardzības sektoru un atomindustriju, vēsta ziņu aģentūra ITAR-TASS. "Uzbrukuma bruņojuma sacensības noved pie aizsardzības bruņojuma sacensībām un otrādāk," Sanktpēterburgā, runājot pēc valdības sēdes, kas bija veltīta Krievijas aizsardzības sektora jautājumiem, sacīja Rogozins.

Krievija iepriekš iebildusi pret Eiropā izvietoto taktisko kodolieroču samazināšanu, un Krievijas prezidents Vladimirs Putins vēl pirms Obamas uzstāšanās sacīja, ka Krievija nepieļaus stratēģiskā kodolbruņojuma līdzsvara izjaukšanu. "Mēs nevaram pieļaut, ka stratēģiskās atturēšanas sistēma tiek izjaukta vai arī ka mūsu kodolieroču efektivitāte tiek samazināta," Putina teikto citē Krievijas ziņu aģentūras.

Augsta ranga Kremļa padomdevējs arī norādīja - Krievija gribētu, ka arī citas valstis dod savu ieguldījumu kodolieroču samazināšanas procesā.

Obama kodolieroču samazināšanas ideju ir padarījis par sava politiskā mantojuma centrālo jautājumu un teorijā iestājas par pilnīgu atteikšanos no tiem.

Krievijai un ASV kopā ir 90% pasaules kodolieroču. Krievijas bruņojumā ir 8500 kodolgalviņu, bet ASV - 7700, liecina jaunākie pieejamie dati. No 8500 Krievijas kodolgalviņām armijas bruņojumā ir 4500, bet vēl 4000, kas joprojām ir darba kārtībā, ir noņemtas no bruņojuma, un tās plānots demontēt, teikts ASV Atomzinātnieku biļetena maija-jūnija numurā. 1800 stratēģisko kodolgalviņu ir uzstādītas uz raķetēm un atrodas bumbvedēju bāzēs, 700 stratēģisko kodolgalviņu atrodas noliktavās, arī 2000 takstisko kodolgalviņu ir noliktavās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits