Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Obama aizstāv pretrunīgi vērtēto bezpilota lidaparātu izmantošanu cīņā pret terorismu

ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien uzrunā Nacionālajā aizsardzības universitātē aizstāvēja pretrunīgi vērtēto bezpilota lidaparātu izmantošanu cīņā pret terorismu un no jauna mudināja slēgt bēdīgi slaveno Gvantanamo cietumu.

Obama uzsvēra, ka pēc starptautiskās teroristu organizācijas Al Qaeda pozīciju iedragāšanas Pakistānā un Afganistānā Savienoto Valstu drošību apdraud "dažādas" teroristisko organizāciju struktūrvienības, kā arī radikāļi. "Nedz es, nedz kāds cits prezidents nevaru apsolīt pilnīgu terorisma sakāvi (..), mums ir jāizformē grupējumi, kas rada tiešu apdraudējumu," skaidroja Obama.

Pievēršoties Gvantanamo cietumam, kura slēgšanu Obama izvirzījis par vienu no savām galvenajām prioritātēm, Baltā nama saimnieks paziņoja, ka tiks atcelts aizliegums Gvantanamo ieslodzītos pārvest uz Jemenu.

Savā uzrunā Obama aicināja Pentagonu izraudzīties vietu ASV teritorijā, kurā varētu tikt rīkoti militārie tribunāli Gvantanamo ieslodzīto aizdomās turamo teroristu tiesāšanai. Prezidents mudināja Kongresu sadarboties, lai varētu slēgt šo ieslodzījuma vietu, kas, pēc Obamas teiktā, aptraipījusi ASV tēlu ārvalstīs. "Es zinu, ka politika ir smaga. Taču vēsture bargi tiesās šo aspektu mūsu cīņā pret terorismu un tos, kuri nespēs pielikt tam punktu," brīdināja Obama. "Iztēlojieties nākotni - desmit vai divdesmit gadus no šī brīža -, kurā Amerikas Savienotās Valstis joprojām apcietinājumā tur cilvēkus, kuriem nav uzrādītas apsūdzības un kuri tiek turēti uz zemes, kas nav mūsu valsts teritorijā."

Savukārt attiecībā uz bezpilota lidaparātu programmu, kas izpelnījusies ne mazums kritikas, Obama skaidroja, ka šāda vēršanās pret teroristiem ir likumīga, efektīva un taisnīga militārā taktika. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka parakstījis jaunu prezidenta direktīvu, kurā izklāstīti "skaidri noteikumi" bezpilota lidaparātu uzlidojumu veikšanai.

Jaunie noteikumi paredz, ka šādi uzlidojumi ir pieļaujami, ja pastāv "tūlītējs" amerikāņu apdraudējums, un letālu spēku var izmantot tikai tādos gadījumos, ja aizdomās turamo nav iespējams sagūstīt, un pastāv juridisks pamatojums šādai rīcībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits