Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Obama musulmaņiem: Jūs iederaties ASV

Pret musulmaņiem vērstai retorikai nav vietas Savienotajās Valstīs, trešdien paziņoja ASV prezidents Baraks Obama, pirmo reizi savas septiņus gadus ilgušās prezidentūras laikā apmeklējot mošeju ASV. Valsts pirmās personas vēstījums ASV musulmaņiem bija netieša kritika kandidātam uz Republikāņu partijas nomināciju šī gada ASV prezidenta vēlēšanās Donaldam Trampam.

Obamas un ASV musulmaņu tikšanās norisinājās Baltimoras Islāma biedrības dievnamā Mērilendas štatā. Baltais nams paskaidroja, ka prezidenta apciemojuma mērķis bijis aizstāvēt ASV valdošo reliģijas brīvību un iestāties pret fanātismu.

"Pirmā lieta, ko vēlos jums pateikt, ir divi vārdi, kurus ASV musulmaņi nedzird pietiekami bieži, un tie ir: paldies jums," Obama sacīja uzrunas ievadā. "Paldies, ka kalpojat savai kopienai, paldies par atbalstu, ko sniedzat saviem kaimiņiem, un par to, ka palīdzat mums būt stipriem un vienotiem kā amerikāņu ģimenei."

Viņš norādīja, ka Savienotajās Valstīs dzīvojošie musulmaņi nereti kļūst par upuriem sabiedrības aizspriedumiem un atsevišķu ekstrēmistu vēlmei nogalināt islāma vārdā.

"Daudzi amerikāņi nepazīst vai nezina, ka pazīst kādu musulmani. Daudzi par musulmaņiem un islāmu uzzina tikai no ziņām pēc terora aktiem vai sagrozītiem viedokļiem medijos un filmās,» norādīja prezidents. «Kopš 11. septembra terora aktiem - un pēdējā laikā pēc uzbrukumiem Parīzē un Sanbernardīno - jūs pārāk bieži esat pieredzējuši, ka cilvēki liek vienādības zīmi starp šausminošiem teroristu noziegumiem un reliģiju."

B. Obama mudināja musulmaņu jauniešus nepakļauties bieži izplatītajam uzskatam, ka viņiem ir jāizvēlas starp ticību un patriotismu. "Jūs šeit iederaties. Jūs neesat musulmaņi vai amerikāņi. Jūs esat musulmaņi un amerikāņi," uzsvēra Baltā nama saimnieks.

ASV prezidents arī kritizēja "nepiedodamu politisko retoriku", kas izskan no Trampa un citiem republikāņu politiķiem, kuri iesaistījušies cīņā par partijas nomināciju prezidenta vēlēšanās. "Mums ir jānoraida politika, kuras nolūks ir manipulēt ar aizspriedumiem un uzbrukt cilvēkiem viņu reliģiskās piederības dēļ," Obamu citē izdevums The New York Times.

D. Tramps, kurš priekšvēlēšanu kampaņas laikā izcēlies ar naidīgiem izteikumiem, decembrī pēc islāma radikāļu sarīkotās apšaudes, kurā tika nogalināti 14 cilvēku, paziņoja, ka "lielai daļai musulmaņu" esot naids pret amerikāņiem. Viņš ierosināja uz laiku liegt musulmaņiem iebraukt Savienotajās Valstīs, izpelnoties kritiku arī no Republikāņu partijas vadības.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 5.februāra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits