Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Paneta aicina nepieļaut automātisku līdzekļu apcirpšanu ASV aizsardzības sektoram

ASV aizsardzības ministrs Leons Paneta pirmdien brīdināja - ja Kongresam neizdosies novērst automātisku līdzekļu apcirpšanu, Savienoto Valstu aizsardzības budžets samazināsies gandrīz par ceturtdaļu un armijas kaujas gatavība tiks apdraudēta.

Pentagons šobrīd jau gatavojas vairāk nekā 450 miljardu dolāru (229,95 miljardu latu) lielam līdzekļu samazinājumam nākamo desmit gadu laikā, taču nespēja Kongresā panākt vienošanos nozīmētu, ka aizsardzības jomai būtu jārēķinās ar finansējuma apcirpšanu vēl aptuveni 600 miljardu dolāru apmērā.

Vēstulē republikāņu senatoriem Džonam Makeinam un Lindsijam Greiemam ministrs skaidro, ka papildu līdzekļu samazinājums ietekmētu kuģu būvniecību un cita veida attīstību, liktu no darba atbrīvot daudzus aizsardzības sektorā nodarbinātos civiliedzīvotājus un apdraudētu bruņoto spēku kaujas gatavību.

Šāda apmēra finanšu samazinājums "radītu nepieņemamu risku attiecībā uz kaujas operācijām nākotnē" un "apdraudētu kopējo gatavību," teikts vēstulē.

Finansējuma samazinājumam būtu graujoša ietekme uz ieroču programmām, jo ievērojami pieaugtu vienas vienības izmaksas.

Līdzekļu apcirpšanas gadījumā Pentagonam nāktos izvērtēt arī diezgan ārkārtējus pasākumus, tostarp iznīcinātāju F-35 programmas izbeigšanu, zemūdens flotes samazināšanu un Eiropas pretraķešu aizsardzības projekta izbeigšanu.

Šī ir pirmā reize, kad ASV aizsardzības ministrs detalizēti izklāsta iespējamās sekas, kas rastos, ja tā dēvētā Kongresa "superkomiteja" nespētu panākt vienošanos par valsts budžeta deficīta samazināšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits