Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

papildināta (12:30) - ASV un Afganistānas prezidenti paraksta līgumu par stratēģisko partnerību

ASV prezidents Baraks Obama un Afganistānas prezidents Hamids Karzai 2. maija naktī parakstījuši līgumu par stratēģisko partnerību, kas regulēs savstarpējās attiecības starp Vašingtonu un Kabulu pēc sabiedroto karaspēka izvešanas no Afganistānas 2014. gadā, vēsta aģentūra Associated Press.

Saskaņā ar līgumu, ASV uzņemas saistības atbalstīt Afganistānas sociālo un ekonomisko attīstību, kā arī piedalīties drošības garantēšanā valstī no 2014. līdz 2024. gadam. Tādējādi daļa amerikāņu karaspēka paliks Afganistānā arī pēc 2014. gada. Oficiāli galvenais ASV militārpersonu uzdevums būs vietējo drošības spēku apmācība, kā arī piedalīšanās teroristu tīkla Al Qaeda kaujinieku iznīcināšanā.

ASV apņēmās atteikties no pastāvīgām armijas bāzēm Afganistānā, kā arī pārtraukt reidus Afganistānas apdzīvotajās vietās. Afganistānas varas iestādēm tomēr būs obligāti jāpiešķir amerikāņiem iespējas izmantot militāros objektus valsts teritorijā. Līgumā arī paziņots, ka ASV atzīst Afganistānu par savu galveno sabiedroto pasaulē no to valstu, kuras neietilpst NATO, vidus.

Pēc B. Obamas vārdiem, līgumā ir reglamentēts „pārejas periods”, pēc kura beigām Afganistānas drošības spēku rokās tiks nodota pilnīga kontrole pār valsts teritoriju. Vēlāk B. Obama tikās ar amerikāņu kareivjiem Bagramas aviobāzē. Viņš pateicās kareivjiem par dienestu, tomēr brīdināja, ka misija Afganistānā vēl nav pabeigta.

Atrodoties Bagramā, B. Obama arī vērsās ar televīzijas uzrunu pie ASV pilsoņiem. Viņš uzskaitīja līguma par stratēģisko partnerību pamatnostādnes un paziņoja, ka Al Qaeda iznīcināšana ir „pārskatāmas nākotnes lieta”. ASV prezidents atgādināja, ka amerikāņu karavīri jau ir sasnieguši redzamus panākumus, likvidējot desmitiem šīs organizācijas līderu, tajā skaitā Osamu bin Ladenu. B. Obama tāpat atzīmēja, kas redz kustības Taliban dalībniekus kā daļu nākotnes Afganistānas, bet tikai gadījumā, ja viņi pārtrauks visus sakarus ar Al Qaeda.

„Es saprotu, ka daudzi amerikāņi ir noguruši no kara,” paziņoja Obama, piebilstot, ka „mums ir jāpabeidz darbs, kas ir iesākts Afganistānā, un jāpabeidz šo karu cienīgi”. Viņš apsolīja, ka līdz 2012. gada vasaras beigām Afganistānu pametīs vēl 23 tūkstoši ASV kareivju, un karavīru skaita samazināšana Afganistānā turpināsies.

Karš Afganistānā sākās 2001. gadā. Atbilstoši Pentagona datiem, konflikta laikā nogalinātas vairāk nekā 1800 amerikāņu militārpersonas. Pašlaik valstī atrodas aptuveni 88 tūkstoši ASV bruņoto spēku karavīru.

Ir vērts atzīmēt, ka B. Obamas vizīte Afganistānā ir pieskaņota Osamas bin Ladena likvidācijas gadadienai. Kustības Al Qaeda līderi ASV armijas īpašo uzdevumu vienība nogalināja Pakistānas pilsētā Abbotabadā 2011. gada 2. maijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits