Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pēta rasistisku ASV robežsargu Facebook kopienu

ASV amatpersonas pašlaik izmeklē informāciju par privātu domubiedru kopienu lielākajā sociālajā tīklā Facebook, kur pulcējušies tostarp robežsardzes darbinieki, bet kopienas galvenā vienojošā ideja - ņirgāšanās un aizskaroši joki par migrantiem, vēsta BBC.

Privātā grupa ar nosaukumu I'm 10-15 (visticamāk, atsauce uz ASV robežsardzes iekšējā komunikācijā izmantoto kodu sistēmu, kur kods 10-15 nozīmē "aizturēti ārvalstnieki" - red.) pulcējusi aptuveni 9,5 tūkstošus biedru, ziņo bezpeļņas izdevums ProPublica, kurš veido pētnieciskās žurnālistikas rakstus par cilvēktiesību, varas un varas attiecību ar sabiedrību jautājumiem.

ProPublica vēsta, ka grupa ir dibināta pirms aptuveni trim gadiem. Tajā skarbi jokots gan par migrantu nāvi uz ASV-Meksikas robežas, gan regulāri tiek publicēti seksistiski, rasistiski joki. Tāpat uzbrukts Latīņamerikas valstu izcelsmes ASV Kongresa pārstāvjiem.

ProPublica apgalvo, ka grupā aktīvi darbojas arī esošie vai bijušie ASV robežsargi. Izdevuma rīcībā nonākuši attēli, kuros redzami ieraksti privātajā Facebook grupā, un, pārbaudot komentētāju profilus, secināts, ka daļa no tiem ir robežsardzes darbinieki. Jāatgādina, ka ASV robežsardze asi kritizēta par to, kā tiek galā ar migrantu pieplūdumu no Meksikas, tostarp kritika pausta par nepiemērotiem apstākļiem, kuros jāmitinās aizturētajiem, kā arī nepilngadīgu bērnu nošķiršanu no ģimenes.

Robežsardzes priekšniece Karla Provosta uzsvērusi, ka šādi ieraksti ir nepieņemami un solījusi veikt izmeklēšanu. "Visi darbinieki, kuri būs pārkāpuši uzvedības normas, tiks saukti pie atbildības," solīja dienesta priekšniece.

Arizonas Universitātes sociologs Daniels Martiness, iepazinies ar ierakstiem Facebook grupā, komentēja, ka šāds saturs un joki ir ārkārtīgi satraucoši. "Tie ir klaji ksenofobiski un seksistiski." Viņa ieskatā vairs nav runa par dažiem "izlēcējiem", bet par kopējas pret imigrantiem vērstas nežēlības kultūras veidošanos robežsardzē.

Jau iepriekš atsevišķi robežsargi ir pieķerti paužam klaji rasistiskus uzskatus. 2018. gadā federālie izmeklētāji, izmeklējot gadījumu, kad Metjū Bouens ar automašīnu notrieca bēgošu imigrantu, viņa telefonā uzgāja ziņojumus, kurus bija sūtījuši robežsargi un kur imigranti tika nosaukti dažādos rupjos, aizskarošos vārdos, turklāt tika aicināts ar imigrantiem izrēķināties vardarbīgā ceļā.

Tikmēr migrantu plūsma uz ASV-Meksikas robežas aizvien turpina pieaugt - maijā robežsargi uz valsts dienvidu robežas aizturēja 144 000 migrantu – par 32% vairāk nekā aprīlī un par 278% vairāk nekā 2018. gada maijā.

ASV prezidents Donalds Tramps izdara spiedienu uz Meksiku, lai tā pastiprinātu savas robežas un uzņemtu vairāk migrantu savā teritorijā, novēršot viņu ierašanos ASV.

Tramps uz to reaģēja, draudot noteikt muitas tarifus visam Meksikas preču importam, ja Meksika nerīkosies, lai apturētu migrāciju caur tās teritoriju uz ASV. Šie draudi netika izpildīti, jo Meksika solīja spert bezprecedenta soļus migrācijas palēnināšanai, tai skaitā dislocējot 6000 Nacionālās gvardes karavīrus uz savas dienvidu robežas.

 

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka "humānisma" sekas ir baiss anti - humānisms... . Ja uz ASV robežas nošautu kādu duci robežpārkāpēju, tas būtu nepatīkami, bet visi zinātu, ka spēles noteikumi tiek ievēroti un risks neatmaksājas. Un paliktu savās mājās. Bet, ja valda liberāls bardaks, tad ciešanas ir neizmērojami lielākas un skar daudzus. Ļoti daudzus.
bet
b
kas tur ko pētīt? Vai tad USA roberžsargiem demokrātijā nevar būt savs viedoklis?
trusis nejaukais
t
pretiiga kreiso melu propoganda. ASV robezhsardze netiek galaa ar nelegaalo robezhpaarkaapeeju (nevis imigrantu kaa tos sauc rakstaa) piepluudumu jo demokraati apzinaati neveelas izlabot imigraacijas likumu nepilniibas lai vareetu shajaa visaa vainot Trampu. taa ir maaksliigi radiita kriize kuras atrisinaashanai ir nepiecieshams viens balsojums senaataa, bet tas netiek dariits, taadejaadi veicinot sho robezhpaarkaapeeju piepluudumu taada kapacitaatee, ka robezhsardze nevar ar to tikt galaa.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits