Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita
Tilersons (pa labi) 2013. gadā, vēl pildot naftas giganta ExxonMobil vadītāja pienākumus, no Krievijas prezidenta Vladimira Putina saņēma Draudzības ordeni

Pirms vizītes Maskavā Tilersons kritizē Krieviju

ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons trešdien kļūs par pirmo prezidenta Donalda Trampa administrācijas augstākā līmeņa amatpersonu, kas apmeklē Krieviju. Bijušais enerģētikas milža ExxonMobil vadītājs, kuram savulaik izveidojās draudzīgi kontakti Krievijas valdībā, ieradīsies Maskavā brīdī, kad ASV un Krievijas divpusējās attiecības ir sasniegušas jaunu zemāko punktu.

Kremli saniknoja amerikāņu raķešu uzbrukums Sīrijas valdības gaisa spēku bāzei, atbildot uz režīma aizvadītajā trešdienā veikto ķīmisko uzbrukumu valsts ziemeļrietumu pilsētai Hanšeihunai, kur dzīvību zaudēja 89 cilvēki, arī 33 bērni. 

Pirms vizītes Maskavā Tilersons nācis klajā ar Trampa administrācijas līdz šim kritiskākajiem izteikumiem par Krieviju. Vienlaikus viņš cer, ka sarunas ar krieviem būs konstruktīvas. Gaidāms, ka Tilersons centīsies pārliecināt Kremli izdarīt spiedienu uz Sīrijas prezidentu Bašāru el Asadu sēsties pie sarunu galda. 

Jau vairāk nekā divus mēnešus ASV vadošā diplomāta amatā aizvadījušais Tilersons iepriekš saņēma pārmetumus mazrunīgumā un kūtrumā. Līdz šim daudz redzamāka par viņu bija ASV vēstniece ANO Niki Helija, kura nav skopojusies ar skarbiem uzbrukumiem Krievijai. Tilersona klusēšana pārtrūka svētdien, kad viņš pirmo reizi sniedza intervijas vairākām ASV televīzijām.

Intervijā telekanāla ABC raidījumam This Week Tilersons paziņoja, ka Krievijas nespēja nodrošināt, lai Sīrijas režīms atbrīvojas no sava ķīmisko ieroču arsenāla, noveda pie nāvējošā uzbrukuma Hanšeihunai. "Es ceru, ka Krievija rūpīgi apdomās savu turpmāko aliansi ar Bašāru el Asadu, jo ik reizi, kad notiek šie šausminošie uzbrukumi, tie arvien vairāk parāda, ka Krievija kaut kādā līmenī ir par tiem atbildīga," norādīja Tilersons. 

ASV valsts sekretāram Maskavā paredzēta tikšanās ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu. Visticamāk, ka Tilersons satiks arī Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kurš viņu 2013. gadā apbalvoja ar Draudzības ordeni. Paredzams, ka viņam būs jāuzklausa Krievijas puses pārmetumi par amerikāņu militāro triecienu Sīrijā, ko Kremlis ir nodēvējis par starptautisko likumu pārkāpumu un pakalpojumu teroristiem.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 11.aprīļa laikrakstā Diena!

Top komentāri

zvirbulēns
z
Galvenais uzdevums rietumiem jau tagad tik skaidrībā kuras KF zemes kurai valstij atdot!
oskars
o
Ja vins grib macit Krieviju , tad par velti brauc uz Maskavu ...
TrollisJT
T
Ir interesanti ... indivīdi, kuri dienu un nakti melo paši sev un citiem, nezin kāpēc ļoti nopietni uztver diplomātu vārdus, kas mūždien ir bijuši meli visaugstākajā pakāpē.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits