Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Saniknotais Tramps piedraud republikāņiem

Lai gan ASV Senāts pagājušās nedēļas nogalē impīčmenta prāvā attaisnoja Donaldu Trampu, bijušais ASV prezidents ir saniknots par dažu Republikāņu partijas senatoru balsojumu un viņu līdera Miča Makonela komentāriem prāvas laikā. Odiozais politiķis ir piedraudējis senatoriem, ka viņi netiks atkārtoti ievēlēti, ja nenovērsīsies no republikāņu līdera Senātā.

Morāli atbildīgs

Pagājušajā nedēļā ASV senatori impīčmenta prāvā vērtēja Trampa atbildību par 6. janvāra grautiņu izraisīšanu Vašingtonā. Tomēr, lai gan Demokrātu partijas politiķi, kā atzina pat Trampa advokāti, bija sagatavojuši "iespaidīgu" apsūdzību, neizdevās savākt nepieciešamās 67 balsis, lai atzītu bijušo valsts līderi par vainīgu un tādējādi liegtu viņam ieņemt amatus federālajā valdībā. Lai gan tikai septiņi republikāņi nobalsoja par Trampa vainas atzīšanu, amerikāņu mediji vēsta, ka Tramps bijis neapmierināts un īpaši viņu saniknojis ietekmīgā Makonela teiktais, ka bijušais prezidents ir "praktiski un morāli atbildīgs" par grautiņu Kapitolija ēku kompleksā, kas prasīja piecu cilvēku dzīvību.

"Mičs ir drūms, īgns un nesmaidošs politikas nepraša, un, ja republikāņu senatori grasās palikt ar viņu, viņi vairs neuzvarēs," paziņojumā presē politiķiem piedraudējis Tramps, kurš kopš 20. janvāra, kad pameta Balto namu, bija izvairījies no publisku komentāru sniegšanas. 

Politico ziņo, ka sākotnējā Trampa komentāra melnrakstā Makonelam bija veltīti personiskāki uzbrukumi, piemēram, ka republikāņu līderim ir "pārāk daudz zodu, bet pārāk maz gudrības". Lai gan personīgie apvainojumi tekstā neiekļuva, paziņojumā presei Tramps norādīja, ka vaino Makonelu vairākuma zaudēšanā Senātā. Viņš arī paziņojis, ka izmantos savu popularitāti, lai panāktu, ka tuvākajās vēlēšanās viņam netīkami republikāņi vairs neuzvarētu. Bloomberg, atsaucoties uz avotiem bijušā prezidenta komandā, ziņo, ka viņš ir "solījis atriebties" republikāņiem, kas viņu "nodeva". 

BBC vēsta, ka Trampam ir sabojājušās attiecības arī ar viņa padomnieku un advokātu Rūdiju Džuljāni, kuram prezidents, saniknots par otro pret viņu vērsto impīčmenta prāvu, atteicās maksāt atalgojumu. 


Republikāņi sprukās

Politikas analītiķi skaidro, ka Trampa pēdējie komentāri tikai izgaismo ieilgušu problēmu Republikāņu partijā, kas sevišķi iezīmējās pēc pērnā gada zaudējuma vēlēšanās. Proti, partijas vēlētāju vidū bijušais prezidents ir izteikti populārs, tas nozīmē, ka viņš un viņam lojālie varētu spēlēt būtisku lomu partijas nākotnes kursa noteikšanā. Nule kā publicētā kompānijas Morning Consult aptauja liecina, ka 59% republikāņu vēlētāju uzskata, ka bijušajam prezidentam ir jāspēlē "būtiska loma" partijas nākotnē. Cita aptauja rāda, ka to vēlas 75%. "Varenākais spēks Republikāņu partijā šobrīd ir prezidents Tramps," sacījis bijušā valsts līdera atbalstītājs senators Lindsijs Greiems, norādot, ka partijai 2022. gada Senāta vēlēšanās nav nekādu cerību atgūt vairākumu bez Trampa atbalsta. Greiems, kurš drīzumā plāno Floridā tikties ar bijušo prezidentu, ir uzņēmies mediatora lomu un ir norādījis, ka strīdus pusēm ir "jāsanāk kopā".

Analītiķi uzskata, ka partijas mērenākais gals ir nonācis sprukās, jo iekšējā sacensībā par tiesībām kandidēt uz senatora amatu viņiem draud zaudējums Trampa atbalstīto populistiski noskaņoto kandidātu priekšā. Financial Times ziņo, ka Ziemeļkarolīnas, Luiziānas, Mičiganas politiķi jau saņēmusi nosodījumu no savu štatu Republikāņu partijas nodaļām par atbalstu Trampa impīčmentam. "Tuvākajos gados mēs pieredzēsim pavisam reālu cīņu par Republikāņu partijas dvēseli," sarunā ar CNN pareģojis gubernators no Mērilendas Lerijs Hogans, kurš notikušo partijā salīdzina ar reiderismu. Vienlaikus daži bažījas, ka "trampisma" pieņemšana liks republikāņiem, kuru vēlētāju bāze aizvadītajos gados ir sarukusi, zaudēt cerību atgūt svārstīgo un mēreno vēlētāju balsis.

Lai gan daži analītiķi min, ka Republikāņu partija varētu pieredzēt šķelšanos, ja Tramps īstenotu draudus par savas partijas izveidi, viens no impīčmenta atbalstītājiem Senātā – republikānis Bils Kesidijs – uzskata, ka bijušā valsts līdera ietekme mazinās. 

"Republikāņu partija ir vairāk nekā viens cilvēks," ABC paudis politiķis. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits