Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Trampa uzvara - kāpēc sabiedriskās domas aptaujas tik ļoti "aizšāva garām"?

Pirms vēlēšanu dienas vairums sabiedriskās domas aptauju liecināja, ka demokrātu izvirzītā Hilarija Klintone pie Baltā nama atslēgām tiks bez pārlieku lielām galvassāpēm, taču vēlēšanu dienā viss mainījās par 180 grādiem. Kā un kāpēc vēlētāju aptaujas tik ļoti "nošāva greizi"?

Demokrātu nometne vislielāko sarūgtinājumu piedzīvoja svārstīgajos Floridas, Ziemeļkarolīnas un Viskonsinas štatos - lielākā daļa sabiedriskās domas aptauju īsi pirms vēlēšanām liecināja, ka šajos štatos labākas izredzes ir Klintonei. 

Klintone aptaujās saglabāja pārsvaru arī pēc atkārtotas FIB pārbaudes tā dēvētajā e-pastu lietā aptuveni nedēļu pirms vēlēšanām. Viņai pārliecinošu uzvaru solīja arī eksperti. Reuters/Ipsos pirms vēlēšanu dienas prognozēja, ka Klintones iespējas uzvarēt ir 90%

Eksperts Džefs Gērins, kurš līdzdarbojies Klintones vēlēšanu kampaņā 2008.gadā un strādājis kā aptauju eksperts demokrātus atbalstošajā rīcībkomitejā Priorities USA Action, izdevumam Politico skaidro, ka daudzas no aptaujām izlasē pietiekamā skaitā neiekļāva tos baltādainos amerikāņus, kuriem nav koledžas izglītības. Šī bija viena no galvenajām Trampa mērķauditorijām. Tāpat Gērins norādīja, ka aptauju veicēji pārāk daudz paļāvās uz pieaugošo Savienoto Valstu iedzīvotāju etnisko un demogrāfisko dažādību, uzskatot, ka tā nospēlēs par labu Klintonei.

"Bija pārāk liela paļaušanās, ka demogrāfija faktiski ir liktenis, ka tā garantētu skaidru iznākumu. Realitātē viss izrādījās daudz citādāk," Politico komentēja eksperts.

Savukārt Republikāņu partijas veterāns Neds Rajuns norādīja, ka aptaujas ir kļūdainas jau pašā saknē, jo "pats priekšstats par aptaujām ir balstīts aplamajā pieņēmumā, ka vēlētāji būs pilnīgi godīgi un izklāstīs savus nodomus svešiniekam".

Vairāki eksperti norādīja, ka daudzi nav bijuši atklāti savās atbildēs, proti, bijuši "slēptie Trampa atbalstītāji", jo pat anonīmās aptaujās kaunējušies atzīt, ka atbalsta Donalda Trampa kandidatūru.

Šo faktoru izceļ arī Lielbritānijas sabiedrisko aptauju padomes prezidents Džons Kurtiss, norādot - tie vēlētāji, kas dažādu iemeslu dēļ atsakās atklāti izpaust savu favorītu, visbiežāk nosliecas par labu konservatīvajiem spēkiem.

"Sabiedriskās domas aptaujas līdz ar šo izgāšanos uz ilgu laiku būs zaudējušas uzticību," norādīja Džonatans Bārnets, republikānis no Arkanzasas štata.

Jāatgādina, ka arī Tramps regulāri uz sev nelabvēlīgiem aptauju rezultātiem reaģēja, tos nodēvējot par viltotiem vai neobjektīviem.

Tāpat jāatgādina, ka šī nav pirmā reize gada laikā, kad sabiedriskās domas aptauju rezultāti radīja pavisam citu priekšstatu par balsošanas iznākumu - kaut tika prognozēts, ka briti nobalsos par Lielbritānijas palikšanu Eiropas Savienības sastāvā, triumfēja Brexit atbalstītāji.

Pētījumu aģentūras SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš gan uzskata, ka pirms vēlēšanām veidotās vēlētāju aptaujas nav izgāzušās. Komentējot, kāpēc iedzīvotāju aptaujas liecināja par citādu rezultātu ne tikai ASV prezidenta vēlēšanās, bet arī vasarā Lielbritānijā notikušajā referendumā par izstāšanos no Eiropas Savienības, Kaktiņš norādīja, ka aptaujas nekad nerāda precīzu iznākumu, bet gan iezīmē varbūtību un tendences, kuras ir jāprot nolasīt un interpretēt.

pievienots Kaktiņa vērt

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits