Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tramps apstiprina sankciju noteikšanu Turcijai

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien apstiprināja sankciju noteikšanu Turcijas līderiem, atjaunoja muitas tarifus Turcijas tērauda produkcijai un izbeidza tirdzniecības sarunas, šādi protestējot pret Turcijas ofensīvu Sīrijā.

"Es esmu pilnīgi gatavs ātri sagraut Turcijas ekonomiku, ja Turcijas līderi turpinās iet pa šo bīstamo un iznīcinošo taku," paziņoja Tramps.

Prezidents sacīja, ka ir izdevis izpildrīkojumu, kas ļauj noteikt sankcijas esošām un bijušām Turcijas amatpersonām, kā arī nekavējoties izbeidzis sarunas par ASV-Turcijas tirdzniecības vienošanos.

Tramps arī sacīja, ka viņš atjaunos 50% muitas tarifu Turcijas tērauda produkcijai.

Šāds tarifs bija viens no pasākumiem, kurus ASV pērn īstenoja, lai panāktu Turcijā aizturēta amerikāņu mācītāja atbrīvošanu. Tramps maijā pazemināja šo tarifu līdz 25%, pielāgojoties tarifiem, ko Tramps bija piemērojis citiem ASV tirdzniecības partneriem, tai skaitā Eiropas Savienībai (ES).

Pēc Trampa izpildrīkojuma tika noteiktas ASV sankcijas Turcijas Aizsardzības ministrijai un Enerģētikas ministrijai, kā arī iekšlietu, aizsardzības un enerģētikas ministriem. 

Sankcijas netiks attiecinātas uz ASV valdības preču pārdošanu Turcijai, tai skaitā uz ieroču un energoresursu pārdošanu un humāno palīdzību.

ASV viceprezidents Maiks Penss sarunā ar reportieriem sacīja, ka sankcijas "turpināsies un pasliktināsies, līdz Turcija īstenos tūlītēju pamieru, apturēs vardarbību un piekritīs sarunām par ilgtermiņa risinājumu problēmām gar robežu starp Turciju un Sīriju".

Tramps pirmdien bija brīdinājis, ka Turcijai draud nenovēršamas sankcijas par iebrukumu Sīrijas ziemeļaustrumos, vēršoties pret kurdu kaujiniekiem, tomēr vienlaikus viņš norādīja, ka ASV izvairīsies no bruņota konflikta ar Turciju.

"Gaidāmas lielas sankcijas pret Turciju," Tramps sacīja pēc tam, kad Turcija nedēļas nogalē pastiprināja savus uzbrukumus Sīrijas kurdiem, kas ilgstoši ir bijuši ASV sabiedrotie cīņā pret džihādistu grupējumu Islāma valsts.

Nedēļas nogalē Tramps deva rīkojumu par apmēram 1000 ASV karavīru izvešanu no Sīrijas ziemeļu pierobežas reģiona, lai viņi netiktu ierauti kaujās.

Top komentāri

Oligarhu loģika
O
Turcijai sankcijas piemēro, jo tā ar sankcijās neiekļautajiem no ASV pirktajiem ieročiem uzbrūk ASV sabiedrotajiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits