Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Vairums ASV karavīru no Irākas tiks izvests līdz decembra vidum

"Lielais vairākums" ASV karavīru, kas vēl palikuši Irākā, tiks izvests līdz decembra vidum, ceturtdien paziņoja Irākā dislocētā kontingenta komandiera vietnieks ģenerālmajors Tomass Špērs.

Saskaņā ar 2008.gadā noslēgto drošības līgumu starp Bagdādi un Vašingtonu ASV karaspēka izvešana pilnībā jāpabeidz līdz šī gada beigām.

Sarunas par neliela ASV kontingenta turpmāko iespējamo uzturēšanos Irākā nonākušas strupceļā, pateicoties jautājumam par amerikāņu militārpersonu tiesisko imunitāti.

Savulaik Irākā bija 505 ASV militārās bāzes, un pēc valstī dislocētās kontingenta palielināšanas 2007.gadā tajā dienēja 170 000 vīru. Šobrīd Irākā palikuši nepilni 34 000 amerikāņu karavīru, un ASV armija vairs izmanto tikai 12 bāzes.

Lielākā daļa karavīru Irāku atstāj ar gaisa transportu, taču aprīkojuma izvešanai uz Kuveitu tiek izmantotas kravas automašīnas, un Špērs pavēstīja, ka katru dienu ceļā no un uz Irāku atrodas 1650 spēkrati.

Tikmēr prezidenta Baraka Obamas administrācija apsver iespēju pēc karaspēka izvešanas no Irākas palielināt savu militāro klātbūtni Kuveitā un Persijas līča reģionā, tādējādi līdzsvarojot Irānas radītos draudus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits