Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Vizītes laikā Obama izvērtē stāvokli Irākā

ASV prezidenta amata kandidāts Baraks Obama pirmdien Irākā tikās ar ASV armijas ģenerāļiem un Irākas valdības amatpersonām, lai izvērtētu stāvokli šajā valstī un lemtu par turpmāko politiku pēc iespējamās uzvaras prezidenta vēlēšanās. Demokrātu senators B.Obama nekad nav slēpis iebildumus pret tagadējā ASV prezidenta Džordža V.

Buša sākto Irākas karu. B.Obama uzskata, ka šis karš bija liela kļūda, tāpēc pēc ievēlēšanas par ASV prezidentu viņš plāno nekavējoties sākt ASV karaspēka izvešanu no Irākas. B.Obama ir pārliecināts, ka daudz lielāku uzmanību vajadzētu veltīt cīņai pret islāma ekstrēmistiem Afganistānā.

Cīņa ar Makeinu


Tieši domstarpības par Irākas karu ir viens no ārpolitikas jautājumiem, kas izraisa visasāko vārdu apmaiņu starp B.Obamu un republikāņu kandidātu Džonu Makeinu. Pēc senatora Dž.Makeina domām, ASV nevar atļauties pārsteidzīgi atkāpties no Irākas un pamest šo valsti likteņa varā. Dž.Makeins kritizē arī B.Obamas piedāvājumu likt lielāku uzsvaru uz militāro operāciju turpināšanu Afganistānā. Dž.Makeins uzsver, ka nedrīkst zaudēt karu Irākā, lai mēģinātu uzvarēt Afganistānā.

B.Obamas ārvalstu turneja pa Afganistānu, Irāku, Izraēlu un Eiropas valstīm tiek rīkota, lai pārliecinātu ASV vēlētājus, ka B.Obama ir gatavs uzņemties ASV virspavēlnieka pienākumus. Republikāņi apšauba B.Obamas spējas un uzskata, ka pieredzējušais senators Dž.Makeins būtu daudz piemērotāks prezidenta amatam. Viņi kritizē B.Obamas pieredzes trūkumu. Piemēram, Dž.Makeins jau astoņas reizes bijis Irākā, savukārt B.Obama šo nemierīgo valsti līdz šim bija apmeklējis tikai vienu reizi (2006.gada janvārī).

Irākiešu vidū B.Obama gan ir populārāks par Dž.Makeinu, kuru daudzi uzskata par Dž.V.Buša nesekmīgās politikas turpinātāju. B.Obamas popularitāti arābu pasaulē veicina arī tēva dotais otrais vārds Huseins. "Viņš būtu daudz labāks par citiem, jo viņš ir melnādainais, un melnādainie Amerikā tika apspiesti. Manuprāt, viņš saprastu mūsu ciešanas," ziņu aģentūrai Reuters stāsta irākiešu ārsts Hišams Fadhils.

Galvenā fronte


B.Obama solījis, ka pēc uzvaras prezidenta vēlēšanās 16 mēnešu laikā izvedīs lielāko daļu ASV karavīru no Irākas. Atbalstu viņa iecerēm izteicis arī Irākas premjers Nuri el Maliki.

Irākā pašlaik izvietoti vairāk nekā 140 000 amerikāņu karavīru. B.Obama uzskata, ka daļu no viņiem vajadzētu nosūtīt uz Afganistānu, lai pastiprinātu cīņu pret Al Qaeda un Taleban kaujiniekiem.

Afganistānā darbojas ap 36 000 amerikāņu karavīru, kā arī ap 40 000 karavīru no citām NATO valstīm. B.Obama apgalvo, ka Dž.V.Bušs pieļāva lielu stratēģisku kļūdu, sākot Irākas karu un novēršot uzmanību no Afganistānas, kas ir galvenā fronte cīņā pret terorismu.

Pēdējā laikā stāvoklis Afganistānā turpina saasināties. B.Obama šonedēļ plāno apmeklēt lielākās Eiropas valstis, lai mudinātu Eiropas līderus piešķirt lielākus spēkus NATO kontingenta pastiprināšanai Afganistānā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits