Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Zaudējums Ņūhempšīrā satriec Heilijas cerības apdraudēt Trampu

ASV eksprezidenta Donalda Trampa uzvara priekšvēlēšanās Ņūhempšīras štatā nostiprinājusi viņa pārliecinošo vadību cīņā par republikāņu nomināciju kandidēšanai ASV prezidenta vēlēšanās un pārliecību, ka tieši viņš novembrī notiekošajās vēlēšanās stāsies pretī demokrātu kandidātam, pašreizējam prezidentam Džo Baidenam, vēsta Associated Press.

Bijusī ASV vēstniece ANO Nikija Heilija, kura pēc Floridas gubernatora Rona Desantisa izstāšanās no priekšvēlēšanu cīņas kļuva par galveno D. Trampa konkurenti cīņā par republikāņu nomināciju, gan solīja turpināt kampaņu. Uzrunājot atbalstītājus, viņa pastiprināja kritiku pret D. Trampu, pasniedzot sevi kā vienojošu kandidāti, kas ienestu paaudžu maiņu Republikāņu partijā un politikā vispār. "Cīņa vēl ir tālu no tā, lai būtu galā. Priekšā vēl vairāki duči štatu," viņas teikto citē CNN.

D. Tramps savukārt kļuvis par pirmo republikāņu kandidātu, kurš uzvarējis priekšvēlēšanās Aiovā un Ņūhempšīrā, kopš 1976. gadā šie abi štati priekšvēlēšanu kalendārā tika ielikti pirmie. Kā atzīmē AP, tas parāda, cik agri priekšvēlēšanu procesā republikāņi saliedējušies ap D. Trampu, lai izraudzītos viņu par partijas nominantu jau trešajām ASV prezidenta vēlēšanām pēc kārtas.

Runā pēc Ņūhempšīras priekšvēlēšanām D. Tramps pārmeta N. Heilijai, ka viņa zaudējumu pasniedz kā uzvaru. "Neļausim kādai izlikties par uzvarētāju, ja īstenībā viņai bijis ļoti slikts vakars. Neliela piezīme Nikijai: viņa neuzvarēs," teica D. Tramps. Pēc 91% balsu saskaitīšanas viņš bija ieguvis 54,6% balsojušo atbalstu, N. Heilija – 43,2%.

Pēc D. Trampa uzvaras Ņūhempšīrā izplatītajā vēstījumā Dž. Baidens paziņoja: "Tagad ir skaidrs, ka Donalds Tramps būs republikāņu nominants. Mana vēsts valstij ir, ka likmes nevar būt vēl augstākas. Mūsu demokrātija, mūsu personīgās brīvības – no tiesībām izvēlēties līdz tiesībām vēlēt (..) – ir liktas uz kārts."

Pēc zaudējuma Ņūhempšīrā, kur N. Heilija bija cerējusi uz mēreno republikāņu atbalstu, viņas izredzes "aizķerties" priekšvēlēšanu cīņā strauji mazinās. Viņa vēl cer uz priekšvēlēšanām 24. februārī Dienvidkarolīnas štatā, kura gubernatore viņa ir bijusi. Taču eksperti uzskata, ka šīs cerības nav pamatotas, jo vēlētāji štatā ir ļoti konservatīvi. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits