Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Baidens sveic Baltijas valstis diplomātisko attiecību simtgadē

ASV prezidents Džo Baidens apsveicis Baltijas valstis simtajā gadadienš kopš diplomātisko attiecību izveidošanas ar Savienotajām Valstīm.

Baidena paziņojums publiskojis Baltais nams.

"Šodien mēs atzīmējam nesalauzto diplomātisko attiecību starp ASV un trim mūsu sabiedrotajiem Baltijā - Igauniju, Latviju un Lietuvu - simtgadi. (..) Šīs simtgades laikā Savienotās Valstis vienmēr ir atbalstījušas šo trīs valstu likumīgās valdības," uzsvēris Baidens.

"1940.gadā, kad padomju karaspēks ar spēku okupēja Baltijas valstis, mūsu Valsts departaments publiskoja Velsa deklarāciju. Tā apliecināja vispārēji zināmo ASV politiku - ka mēs ticam suverenitātei, pašnoteikšanās tiesībām un teritoriālajai nedalāmībai, un ka mēs esam pret zvērībām ar draudiem vai spēku. Pēc vairāk nekā 60 gadiem, kad es biju senators, Savienotās Valstis ar lepnumu sveica Baltijas valstis NATO sabiedroto pulkā," teikts Baidena paziņojumā.

"Katrā posmā esam nelokāmi atbalstījuši to brīvību un suverenitāti. Svinot mūsu ilgstošo draudzību, arī kārtējo reizi apliecinām šo vispārzināmo politiku," norādījis ASV prezidents.

Baidens uzsvēris, ka laikā, kad Eiropā atkal tiek uzbrukts kādas valsts suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai, ASV vienoti ar sabiedrotajiem un partneriem aizstāv brīvību, demokrātiju un drošību.

"ASV plecu pie pleca atbalsta Igauniju, Latviju un Lietuvu cīņā pret Krievijas zvērīgo un neizprovocēto karu Ukrainā un par Krievijas saukšanu pie atbildības. Tikai retais labāk zina, kādas ir likmes. Un kā sabiedrotie mēs turpinām stiprināt Eiropas drošību un aizsargāt katru NATO teritorijas collu. ASV turpinās ciešu sadarbību ar Igauniju, Latviju un Lietuvu daudzos globālo izaicinājumu jautājumos, lai nākamais gadsimts nes lielāku mieru, drošību un brīvību mums visiem," paziņojis ASV prezidents.

Jau vēstīts, ka ceturtdien - ASV un Baltijas valstu diplomātisko attiecību 100.gadadienā - kopīgu apsveikuma vēstuli ASV prezidentam nosūtīja Latvijas Valsts prezidents Egils Levits, Lietuvas prezidents Gitans Nausēda un Igaunijas prezidents Alars Kariss.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane, Baltijas valstu līderi uzsvēra, ka šodien ir Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un ASV draudzības, cieņas un sadarbības gadadiena. Baltijas valstu prezidenti arīdzan norādīja, ka Lietuva, Latvija, Igaunija neuztver neatkarību kā dāvanu - valstis to ir izkarojušas smagās kaujās.

"Mēs labi saprotam, ka nav nekā tāda, kā dēļ būtu vērts atteikties no brīvības, suverenitātes un neatkarības. Arī ukraiņi domā līdzīgi. Paldies par ASV nostāju atbalsta sniegšanā Ukrainai, ko šobrīd kopīgi īsteno gan NATO sabiedroti, gan partneri," norādīja Baltijas valstu prezidenti.

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas prezidenti arī pauda apņēmību stiprināt ekonomisko sadarbību starp Baltijas valstīm un ASV, atzinīgi atsaucoties uz šī brīža stratēģisko sadarbību Trīs jūru iniciatīvā.

Baltijas valstu līderi vēstulē Baidenam izteica atzinību par to, ka ar ASV palīdzību pasaulē ir nostiprinājusies tiesību normās un kopējos principos balstīta starptautisko tiesību sistēma. Vēstulē prezidenti izsaka pateicību ASV par tās konsekvento Baltijas valstu okupācijas neatzīšanu, uzsverot Padomju Savienības 1940.gada rīcību kā nelikumīgu.

ASV ir Latvijas stratēģiskais partneris un sabiedrotais. Abas valstis saista īpašas attiecības. Līdz pat Latvijas neatkarības atjaunošanai 1991.gadā ASV konsekventi realizēja Latvijas okupācijas neatzīšanas politiku, sniedza nenovērtējamu ieguldījumu Latvijas neatkarības atjaunošanā, kā arī sekmēja Latvijas integrāciju NATO un Eiropas Savienībā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits