Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Baltijas elektroenerģijas pārvades sistēmu operatori vienojušies nepirkt balansēšanas elektroenerģiju no Krievijas

Baltijas valstu elektroenerģijas pārvades sistēmu operatori - Igaunijas "Elering", Latvijas AS "Augstsprieguma tīkls" un Lietuvas "Litgrid" - vienojušies vairs nepirkt balansēšanas elektroenerģiju no Krievijas, aģentūru LETA informēja "Augstsprieguma tīkla" pārstāvji.

Baltijas pārvades sistēmu operatori par izmaiņām, kas ir spēkā no 1.jūnija, vienojušies, lai mazinātu atkarību no Krievijas energosistēmas. Turpmāk patēriņa un ģenerācijas līdzsvaru Baltijā nodrošinās galvenokārt ar Baltijas, Ziemeļvalstu un Polijas tirgū pieejamām balansēšanas jaudām.

Baltijas energosistēma darbojas sinhroni ar Krievijas apvienoto energosistēmu, kas nodrošina Baltijas energosistēmā frekvences stabilitāti un balansu starp patēriņu un ģenerāciju.

"Augstsprieguma tīkla" valdes loceklis Gatis Junghāns skaidro, ka, ņemot vērā "Inter RAO" ķēdes uzņēmumiem pieaugošos sarežģījumus norēķinu veikšanai bankās, kā arī to, ka finanšu risku dēļ elektroenerģijas birža "Nord Pool" ir apturējusi sadarbību ar "Inter RAO", Baltijas pārvades sistēmas operatori ir vienojušies pārtraukt pirkt balansēšanas elektroenerģiju no "Inter RAO", lai izslēgtu nepieciešamību veikt maksājumus Krievijas uzņēmumam.

Elektroenerģijas pārvades sistēmu operatoru ieviestās izmaiņas samazinās Baltijas valstu atkarību no Krievijas energosistēmas, un veicinās Baltijas energosistēmas elektroenerģijas līdzsvara nodrošināšanu ar Baltijas jūras reģionā esošām balansēšanas jaudām, norāda kompānijas pārstāvji.

Baltijas energosistēma turpinās sinhroni strādāt ar Krievijas apvienoto energosistēmu līdz Baltijas energosistēmas sinhronizācijai ar Kontinentālās Eiropas energosistēmu 2025.gadā.

"Augstsprieguma tīkls" turpina ieviest programmu Latvijas energosistēmas sinhronizācijai ar Eiropas energosistēmu, tostarp līdz 2025.gadam plānots rekonstruēt divas augstsprieguma elektropārvades līnijas virzienā uz Igauniju, izbūvēt trīs sinhronos kompensatorus sistēmas frekvences stabilitātes nodrošināšanai, izbūvēt 80 megavatu (MW) bateriju energosistēmas balansēšanas rezervju nodrošināšanai, ieviest automātisko ģenerācijas kontroles sistēmu, kā arī citus projektus. Sinhronizācijas programmas ieviešana norit arī Igaunijā, Lietuvā un Polijā.

Jau ziņots, ka 2021.gadā "Augstsprieguma tīkla" auditētais apgrozījums bija 125,787 miljoni eiro, kas ir par 14,3% mazāk nekā 2020.gadā, bet kompānijas peļņa palielinājās vairākkārt un bija 54,846 miljoni eiro. Savukārt "Augstsprieguma tīkla" koncerna ieņēmumi pērn bija 182,226 miljoni eiro, kas ir par 26,2% vairāk nekā 2020.gadā, bet koncerna peļņa samazinājās 6,5 reizes un bija 10,097 miljoni eiro.

"Augstsprieguma tīkls" ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā.

"Augstsprieguma tīkls" pieder valstij. "Augstsprieguma tīkla" obligācijas kotē "Nasdag Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits