Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Divus mēnešus pirms vēlēšanām Nausēda ir populārākais Lietuvas prezidenta amata kandidāts

Ja prezidenta vēlēšanas Lietuvā būtu notikušas martā, visvairāk vēlētāju balsotu par pašreizējo valsts galvu Gitanu Nausēdu, liecina sabiedriskās domas un tirgus izpētes kompānijas Spinter tyrimai pēc portāla Delfi.lt pasūtījuma veiktās jaunākās aptaujas rezultāti.

Tie rāda, ka martā par Nausēdu būtu balsojuši 30,4% respondentu salīdzinājumā ar 28,5% līdzīgā aptaujā februārī.

Otrajā vietā ir neatkarīgais kandidāts advokāts Igns Vēgēle, kuru martā būtu atbalstījuši 11,9% aptaujāto salīdzinājumā ar 13,4% martā.

Valdošās konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" kandidāte premjerministre Ingrīda Šimonīte pašlaik saņemtu 10,1% respondentu atbalstu salīdzinājumā ar 12,8% februārī.

Tēvzemiešu koalīcijas partneres Brīvības partijas izvirzītais jurists Daiņus Žalims jaunākajā aptaujā saņēmis 5,8% respondentu atbalstu (februārī - 4,3%), kam seko jaundibinātās partijas "Nemunas rītausma" līderis, Seima opozīcijā esošās Jauktās deputātu grupas loceklis Remiģijus Žemaitaitis ar 4,2% aptaujāto atbalstu (februārī - 4,7%).

Seima deputātu un bijušo veselības ministru Aurēliju Verīgu, kuru izvirzījusi opozīcijā esošā Zemnieku un zaļo savienība, atbalsta 3,1% respondentu atbalstu (februārī - 2,6%). Verīga šomēnes paziņoja, ka neturpinās cīņu par valsts prezidenta amatu.

Ārstu un neatkarīgo kandidātu Eduardu Vaitkus atbalstīt gatavi 2,6% aptaujāto. Februārī tādu bija 1,7%.

Aptaujas dalībniekiem tika piedāvāti vēl pieci citi kandidāti.

7,6% respondentu teica, ka balsotu par kādu citu, 8,1% paziņoja, ka vēlēšanās nepiedalīsies, un 16,2% teica, ka vēl nav izlēmuši.

Aptauja, kurā piedalījās 1009 respondenti, notika no 18. līdz 28.martam.

Valsts prezidenta vēlēšanas Lietuvā notiks 12.maijā. Ja neviens no kandidātiem pirmajā vēlēšanu kārtā neiegūst vismaz puses nobalsojušo atbalsta, divas nedēļas vēlāk tiek rīkota vēlēšanu otrā kārta starp diviem pirmajā kārtā vislielāko atbalstu ieguvušajiem kandidātiem. Prezidents Lietuvā var ieņemt šo amatu divus piecu gadu amata termiņus pēc kārtas.

Centrālā vēlēšanu komisija ir reģistrējusi astoņus kandidātus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits