Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Grībauskaite iesniedz Seimam ratificēšanai Stambulas konvenciju

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite iesniegusi Seimam ratificēšanai Stambulas konvenciju, ko daļa politiķu vērtē visai pretrunīgi.

Konvenciju viņa iesniegusi parlamentam, nesagaidot tās apspriešanu valdībā. Šo soli Grībauskaite spērusi laikā, kad Viļņā pēc viņas ierosmes notiek pasaules līderu sieviešu konference.

Iesniedzot konvenciju ratifikācijai, prezidente uzsvērusi, ka tās mērķis ir apkarot vardarbību pret sievietēm un tā nepaplašina dzimuma jēdzienu, bet runā par dzimumu sociālajām funkcijām, vienlīdzīgu iespēju veicināšanu, diskriminācijas mazināšanu un cīņu ar stereotipiem un konvencijā izmantotie jēdzieni tiks izmantoti tikai šā dokumenta ietvaros.

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs Stambulas konvenciju parakstīja 2013.gadā, bet tā vēl nav nonākusi Seima sēžu zālē. Lielākās diskusijas par šo konvenciju Lietuvā izraisījušās saistībā ar jēdzienu "gender" un tā lietuviešu tulkojumu "dzimums sociālajā aspektā", ko apstiprinājusi Valdības kanceleja, kamēr oponenti diskusijā lielākoties lieto terminu "sociālā dzimte".

Lietuvas sociālās aizsardzības un nodarbinātības ministrs Lins Kukuraitis atzinis, ka pušu konflikts ap Stambulas konvenciju ir pārlieku ass un tuvākajā laikā kompromisu panākt neizdosies.

Eiropas Padomes eksperti izteikušies, ka, ratificējot šo dokumentu, Lietuvai būtu noderīgi konvencijas īstenošanu uzraugošo ekspertu ieteikumi un citu valstu labā prakse attiecībā uz vardarbības ierobežošanu ģimenē.

Tikmēr Lietuvas bīskapu konference un citi konvencijas kritiķi brīdinājuši, ka Lietuvai var nākties mainīt izpratni par dzimuma jēdzienu un ieviest nepieņemamas nostādnes attiecībā uz homoseksualitāti. Vairāki deputāti uzskata, ka konvencija radītu sajukumu likumdošanas bāzē un kaitētu Lietuvas ģimenes politikas īstenošanai.

Eiropas Padomes Stambulas konvenciju parakstījušas 46 valstis, bet ratificējušas tikai 29 valstis. Visas trīs Baltijas valstis ir parakstījušas konvenciju, bet ratificējusi to ir tikai Igaunija.

Februārī par atteikšanos ratificēt Stambulas konvenciju paziņoja Slovākija, bet divas nedēļas iepriekš konvenciju noraidīja arī Bulgārija, kas šobrīd pilda Eiropas Savienības (ES) prezidējošās valsts pienākumus.

Top komentāri

jautājums
j
"ar terminu „vardarbība pret sievietēm” tiek saprasts cilvēktiesību pārkāpums un sieviešu diskriminācija". Bet kāds te sakars ar diskrimināciju? Vardarbība ir vardarbība, bet diskriminācija ir diskriminācija. Tās ir dažādas lietas. Ja konvencija par vardarbību ģimenē, tad tā ir viena lieta. Bet ja tiek pieminēta "diskriminācija" kopā sociāliem dzimumiem un dzimuma identitātēm, tad tas jau ir pavisam cits jautājums, kuram nav nekāda sakara ar vardarbību ģimenē.
jautājums
j
Konvencijas aizstāvji mēdza teikt, ka Eiropā ar sieviešu tiesībām viss ir kārtībā, bet konvencija ir vajadzīga, lai piespiestu citas (Āfrikas utt.) valstis ievērot sieviešu tiesības. Bet šo konvenciju ir parakstījušas tikai Eiropas valstis. Tā ir Eiropas Padomes konvencija, tā nav pasaules konvencija. Tad rodas jautājums: vai Eiropas valstis pašas nespēj nodrošināt sieviešu tiesības, ka ir vajadzīga konvencija ar uzraudzības iestādi, kas uzraudzīs valstis?
Fakti, tikai Fakti
F
Šķiet, šī ir pirmā ievērojamā Daļas G.politiskā un nacionālā kļūda! Un tas drīz taps redzams un viņai jūtams Lietuvas sabiedrības negatīvajā attieksmē !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits