Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Grībauskaite: Premjers ar izteikumiem par Latviju apkaunojis Lietuvu starptautiski

Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis darījis Lietuvai kaunu starptautiskā mērogā, svētdien paziņojusi prezidente Daļa Grībauskaite, lūgta komentēt presē izskanējušos premjera izteikumus par Latviju.

"No premjera puses ir vajadzīgas īpašas spējas, lai darītu tik lielu starptautisku kaunu," viņa sacījusi žurnālistiem Viļņā pēc nobalsošanas pašvaldību vēlēšanu otrajā kārtā, pieminēdama gan Skverneļa izteikumus par kaimiņiem, gan rīcību nesenā Izraēlas apmeklējuma laikā.

Kā piektdien ziņoja Lietuvas sabiedriskās raidorganizācijas ziņu portāls Lrt.lt, Skvernelis, kas maijā gaidāmajās vēlēšanās gatavojas kandidēt uz prezidenta amatu, tiekoties ar vēlētājiem, izteicis apgalvojumu, ka latvieši lietuviešiem "nav brāļi, bet konkurenti daudzās jomās".

Pats Skvernelis neilgi pēc tam savā Facebook profilā gan skaidroja, ka viņš neesot citēts precīzi, un apsūdzēja Lrt.lt, ka tas sabiedrībai sniedzis tendenciozu un izkropļotu informāciju, cenšoties mest ēnu uz viņu un sanaidot kaimiņvalstis.

Vēlāk portāls precizēja premjera teikto: "Latvieši un igauņi mums, varētu domāt, visā pilnībā būtu brāļi, taču tā nav. Runājot par to pašu Latviju, ekonomikā tā ir viena no mūsu lielākajām konkurentēm."

"Ar latviešiem mēs esam draugi un kaimiņi, mūs saista ļoti ciešas saites, kopīga vēsture, taču vienlaikus mēs esam arī konkurenti, runājot par enerģētikas jautājumiem, jūras ostām, kravām, transportu. Ar Latviju joprojām nav panākta vienošanās par jūras robežas demarkāciju. Tie ir jautājumi, kas jārisina augstākajā līmenī, aizstāvot Lietuvas intereses," savu izteikumu Facebook tīklā skaidroja premjers.

Taču pa to laiku viņa vārdi jau bija paspējuši izraisīt vētrainu reakciju Facebook lietotāju kopienā, kur diennakts laikā grupai "Brāļi, nevis kokurenti", jau pievienojušies tūkstošiem cilvēku, kuri apliecinājuši simpātijas un mīlestību pret kaimiņiem latviešiem.

Prezidente atgādinājusi arī par janvārī notikušo Skverneļa vizīti Izraēlā, pēc kuras Palestīniešu pašpārvalde iesniedza Lietuvai protesta notu, iebilstot pret to, ka šā brauciena laikā viņu pa Austrumjeruzalemi pavadīja Izraēlas vēstnieks Lietuvā, savukārt pats premjers neapmeklēja palestīniešu teritorijas.

Vērtējot Baltkrievijai adresēto Skverneļa priekšlikumu pārveidot pie abu valstu robežas topošo Astravjecas atomelektrostaciju (AES) par gāzes koģenerācijas staciju, Grībauskaite to nosaukusi par antikonstitucionālu, uzsvērdama, ka saskaņā ar valsts pamatlikumu lēmumus svarīgākajos ārpolitikas jautājumus pieņem prezidents saziņā ar valdību, taču šis jautājums, kas skar Lietuvas stratēģiskos ārpolitikas mērķus, nav ar viņu saskaņots.

Top komentāri

kā var ticēt šādiem medijiem?
k
Mediji ziņoja: "Lietuvas premjers vēlētājiem: Latvieši mums nav brāļi, bet konkurenti". Bet īstenībā viņš ir teicis: "Ar latviešiem mēs esam draugi un kaimiņi, mūs saista ļoti ciešas saites, kopīga vēsture, taču vienlaikus mēs esam arī konkurenti, runājot par enerģētikas jautājumiem, jūras ostām, kravām, transportu. Ar Latviju joprojām nav panākta vienošanās par jūras robežas demarkāciju."
Irlielāmērāticams
I
ka valstis bieži vien rīkojas ne tikai kā "konkurenti, bet gluži vai kā ienaidnieki.
Kārklu vācietis
K
Gribauskaite pareizi pateica!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits