Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

Igaunija ierosina Baltijas valstīm veidot "dronu mūri" uz robežas ar Krieviju un Baltkrieviju

Igaunija aicina Baltijas valstis izveidot aizsardzības spējas bezpilota lidaparātu atklāšanai un notriekšanai uz robežas ar Krieviju un Baltkrieviju, kā arī ap lielākajām reģiona pilsētām.

Tādu plānu Igaunijas iekšlietu ministrs Lauri Lēnemetss un Policijas un robežsardzes departamenta ģenerāldirektora vietnieks Veiko Kommusārs prezentēja kaimiņvalstu ministriem divu dienu vizītes Latvijā laikā.

Lēnemetss paziņoja, ka ministriem prezentētajā plānā ir aicinājums visu reģiona austrumu robežu aprīkot ar tehnoloģijām, kas spēj atklāt un notriekt bezpilota lidaparātus. Tādas tehnoloģijas vajadzētu ieviest arī ap lielākajām pilsētām.

"Tāda mēroga pasākums ir unikāls. Dronu novērošanas un pretdronu spējas ir ļoti svarīgas gan atturēšanas, gan mūsu austrumu kaimiņa ietekmes aktivitāšu novēršanai," uzsvēra ministrs.

Igaunijas iekšlietu ministrs sacīja, ka diemžēl mums arvien vairāk jābūt gataviem situācijām, kad Krievija mēģinās traucēt ikdienas dzīvi, izmantojot dronus, jo fiziski piekļūt Igaunijas teritorijai kļūst arvien grūtāk.

"Kā mēs redzam Ukrainas gadījumā, starp pretiniekiem notiek nepārtraukta tehnoloģiju attīstības sacensība, un karadarbībā pastāvīgi tiek atrasti jauni veidi, kā izmantot dronus. Tas pats attiecas arī uz dažādiem privātpersonām pieejamiem droniem. Tas, kurš būs kaut soli priekšā pretiniekam, gūs panākumus, taču šo pārsvaru var mērīt dienās, jo katram pasākumam ļoti ātri tiks atrasts pretpasākums, un cikls atkārtosies," viņš klāstīja, piebilstot, ka pat vismazākie droni jau ir sevi pierādījuši kā izlūkošanas un uzbrukuma ieroči.

Kommusārs teica, ka no policijas viedokļa ir svarīgi ar stacionārām dronu novērošanas un kontroles iespējām nosegt visu austrumu robežu un mūsu lielākās pilsētas.

"Lai garantētu mūsu iedzīvotāju drošību, ir nepieciešams, lai Igaunijas valsts jebkurā brīdī spētu atklāt virs mums lidojošos dronus un nepieciešamības gadījumā tos arī notriekt," viņš norādīja.

"Dronus šodien ikdienā izmanto kontrabandisti, un no ārvalstu pieredzes mēs zinām, ka dronus izmanto blīvi apdzīvotās vietās, lai veiktu noziegumus, tos sagatavotu, kā arī vāktu informāciju par iedzīvotājiem un kritisko infrastruktūru," paskaidroja Igaunijas amatpersona.

"Igaunijas Policijas un robežsardzes departaments kopā ar partnerdienestiem ir sagatavojis plānu, kā uzstādīt dronu atklāšanas un kontroles iekārtas gar austrumu robežu un lielākajās pilsētās. Papildus stacionārajām iespējām arī turpmāk dažādas Policijas un robežsardzes departamenta struktūrvienības pēc vajadzības izmantos mobilās dronu novērošanas un kontroles tehnoloģijas," sacīja Igaunijas policijas pārstāvis.

Igaunijas iekšlietu ministrs ir Rīgā, lai piedalītos Baltijas valstu, Polijas, Somijas, Norvēģijas un Ukrainas iekšlietu ministru sanāksmē, kuras mērķis ir paplašināt sadarbību saistībā ar pašreizējo drošības situāciju Eiropā. Tikšanās laikā galvenā uzmanība tiek pievērsta drošības situācijai reģionā, arī robežu drošībai un civilajai aizsardzībai.

"Krievija un Baltkrievija turpinās darīt visu iespējamo, lai izjauktu savu kaimiņvalstu iekšējo drošību, un mūsu pienākums ir kopīgi pret to stāties pretī. Savlaicīgi un samērīgi," sacīja Lēnemets.

"Mēs uzsveram, ka, lai apkarotu instrumentalizēto migrāciju, ir nepieciešams atsevišķs juridisks risinājums Eiropas Savienības (ES) tiesību normās. Ārējā robeža aizsargā visu Eiropas Savienību, un tā ir papildus jāfinansē, izmantojot ES līdzekļus," viņš piebilda.

Ministri vienojās, ka valstis nekavējoties palīdzēs viena otrai migrācijas uzbrukuma vai citu hibrīduzbrukumu gadījumā gan ar tehnoloģijām, gan ar personālu.

Turklāt ministri vēlreiz apstiprināja savu pastāvīgo atbalstu Ukrainai un atzina, ka ir jāuzlabo arī reģiona civilās aizsardzības spējas, piemēram, patvertnes, operatīvā nepārtrauktība un starptautiskā sadarbība civilās aizsardzības jomā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits