Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Igaunijas parlaments jaunās valdības veidošanu uztic Ratasam

Igaunijas parlaments trešdien pilnvarojis Centra partijas priekšsēdētāju, līdzšinējo premjerministru Jiri Ratasu veidot jauno valdību.

Par valdības veidošanas uzticēšanu Ratasam balsoja 55 deputāti, pret - 44. Vēl divi parlamenta deputāti trešdienas sēdē nepiedalījās.

Valdību saskaņā ar koalīcijas līgumu veidos Centra partija, Konservatīvā tautas partija (EKRE) un partija Tēvzeme.

Jau ziņots, ka Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida otrdien nominēja centristu līderi premjera amatam, uzsverot, ka Ratasa uzdevums ir "izveidot valdību, kura gan kopumā, gan katrs tās loceklis atsevišķi respektētu Igaunijas konstitūcijas garu un cienītu tās vērtības, kuras ierakstītas konstitūcijā".

Ratass trešdien izklāstīja parlamentam principus, uz kuriem iecerējis balstīt koalīcijas valdību, solot premjera amatā "pārstāvēt visus Igaunijas cilvēkus un ne tikai tos, kuri viņu atbalsta vai kuri viņu ievēlējuši". Centra partijas līderis pateicās koalīcijas partneriem, kas grūtās sarunās spējuši panākt kompromisu un apņēmušies gādāt, lai līdzšinējais Igaunijas kurss drošības un ārpolitikas jomā nemainītos. Pēc tam viņš trīs stundu garumā atbildēja uz deputātu jautājumiem.

"Man nav un nebūs "mūsu un jūsu Igaunijas", ir tikai viena Igaunija, kas mums visiem kopīga," paziņoja Ratass. "Mums noteikti jāpārvar plaisas, kas radušās starp bagātajiem un trūcīgajiem, starp laukiem un pilsētu, starp liberālu un konservatīvu uzskatu cilvēkiem."

Pēc viņa sacītā, sabiedrības saliedētība nozīmē arī līdzsvarotāku un vienmērīgāku reģionālo attīstību, tādēļ valdībai jāuzlūko pašvaldības pirmām kārtām kā sadarbības partneres. "Mūsu uzdevums ir arī panākt, lai mūsu vecāki un vecvecāki, kas sasnieguši cienījamu vecumu, izkļūtu no nabadzības. Mums jābūt pateicīgiem visām paaudzēm par viņu mūža darbu un ieguldījumu un jānodrošina saviem vecajiem ļaudīm cienīgas vecumdienas," uzsvēra Ratass.

Viņš solīja arī īstenot atbildīgu budžeta politiku, kas nodrošinātu stabilu un konkurētspējīgu ekonomikas izaugsmi, atbalstot uzņēmējus, meklējot jaunus tirgus un vienlaikus paturot redzeslokā vides problēmas.

Liela daļa no deputātu jautājumiem Ratasam attiecās uz EKRE dalību iecerētajā valdībā, kā arī uz vairāku šīs partijas politiķu izteikumiem par minoritātēm, medijiem un amatpersonām.

Centra partijas līderis uzsvēra, ka būs gatavs uzņemties atbildību par savas valdības ministru izteikumiem.

Kā ziņots, 3.martā notikušajās vēlēšanās Igaunijas parlamentā, kurā ir pavisam 101 vieta, Iiberālā Reformu partija ieguva 34 deputātu vietas, Centra partija - 26 vietas, populistiskā un nacionālistiskā Konservatīvā tautas partija (EKRE) - 19 vietas, nacionālkonservatīvā Tēvzeme - 12 vietas un Sociāldemokrātiskā partija (SDE) - 10 vietas.

Reformu partijas līdere Kaja Kallasa sākotnēji aicināja uz sarunām par valdības veidošanu Centra partiju, taču tā šo priekšlikumu noraidīja un vēlāk uzaicināja uz sarunām EKRE un Tēvzemi. Abas šīs partijas centristu piedāvājumu pieņēma un pagājušajā pirmdienā pēc grūtām triju nedēļu sarunām to līderi parakstīja koalīcijas līgumu.

Tikmēr Kaljulaida, pildot iepriekš doto solījumu valdības veidošanu vispirms uzticēt Rīgikogu vēlēšanās visvairāk balsu ieguvušās partijas priekšsēdētājam, aprīļa sākumā nominēja premjera amatam Kallasu, taču viņa nesaņēma vajadzīgo atbalstu parlamentā. Viņas kandidatūru atbalstīja 45 deputāti, bet pret to balsoja 53 parlamenta locekļi.

Līdzšinējā Ratasa valdība, ko līdz ar centristiem veidoja Tēvzeme un SDE, pēc jaunā sasaukuma parlamenta pirmās sēdes paziņoja par atkāpšanos, bet turpinās darbu līdz jauna ministru kabineta izveidei.

papildināta visa ziņa

Top komentāri

Gunārs
G
Vispār ļoti interesanta kombinācija igauņu Saskaņa kopā ar galēji labējiem EKRE.
Yes
Y
Igauņi jau otro reizi parāda, ka pie viņiem liberālisms vairs nav modē, ka pietiek ar tautas aizplūšanu uz ārzemēm un lauku tukšošanos! Toties pie mums liberālisms ar vecās Vienotības jaunajiem trīs kloniem ir tikai nostiprinājies. Latviešu liberāļi ir gudrāki un viltīgāki, tagad atkal apmaus tautu, lai iekļūtu eiroparlamentā. Tur tāpat būs divsavienība - interfronte kopā ar liberāļiem, - abi pret latviešu interesēm?
hmm
h
Labi, ka liberāļi tiek izgāzti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits