Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Igaunijas premjerministre lūdz valsts prezidentu atbrīvot no amata visus Centra partijas ministrus

Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa piekdien ierosinājusi prezidentam Alaram Karisam atbrīvot no amata visus Centra partijas izvirzītos ministrus valdībā.

Viņa arī paziņoja par ierosinājumu sākt koalīcijas veidošanas sarunas pašlaik opozīcijā esošajām partijām "Tēvzeme" un Sociāldemokrātiskā partija.

Reformu partijas līdere Kallasa valsts prezidentam ierosinājusi no amata atcelt koalīcijas partneres - Centra partijas - ministrus Jāku Ābu , kurš ir valsts pārvaldes ministrs, veselības un nodarbinātības ministru Tanelu Kīku, ārlietu ministri Evu Mariju Līmetsu, ekonomikas un infrastruktūras ministru Tāvi Āsu, iekšlietu ministru Kristianu Jāni, vides ministru Erki Savisāru un kultūras ministru Tītu Teriku.

"Igaunijai tagad vairāk nekā jebkad ir nepieciešama funkcionējoša valdība, kas balstīta kopīgās vērtībās. Drošības situācija Eiropā neatstāj man kā premjerministrei nevienu iespēju kā turpināt sadarību ar Centra partiju, kas līdzās iekšējai šķelšanai nespēj Igaunijas intereses likt augstāk par partijas un tās dažādo spārnu interesēm," lēmumu pamatoja Kallasa.

Premjerministre atzina, ka valdībai izšķirīgs brīdis bijis trešdienas balsojums parlamentā, kad Centra partija kopā ar opozīcijā esošo Konservatīvo tautas partiju (EKRE) neatbalstīja pirmskolas izglītības likumprojektu, kas cita starpā paredzēja izglītību tikai igauņu valodā, lai gan iepriekš valdībā tas bija guvis vienbalsīgu atbalstu.

"Uzskatu, ka 24.februāris [kad Krievija sāka atkārtotu iebrukumu Ukrainā] un Krievijas pastrādātais genocīds Ukrainā ir atvēris acis visām politiskajām partijām Rīgikogu, cik Igaunijas neatkarībai nozīmīga ir mūsu vienota izpratne par apdraudējumiem, kas rodas kā Krievijas kaimiņvalstij. Diemžēl, aizvakar izrādījās, ka Rīgikogu ir divas partijas, kuras pat pašreizējā situācijā nespēj saņemties un aizsargāt mūsu neatkarību un konstitucionālās vērtības," klāstīja premjerministre.

Kallasa uzsvēra, ka, kļūstot par premjerministri, solīja savus spekus veltīt Igaunijas tautas nākotnes nodrošināšanai.

"Šo nākotni mēs nodrošināsim ne tikai palielinot militāros izdevumus, bet, pirmkārt un galvenokārt, veidojot mūsu tautas vienotību un nelokāmu vēlmi aizsargāt mūsu neatkarību. Priekšnoteikums un pamatakmens tam ir igauņu valodas prasmes. Situācijā, kad Centra partija aktīvi strādā valdībā pret Igaunijai vissvarīgākajām pamatvērtībām, mēs nevaram vairs turpināt sadarbību ar to," viņa teica.

Tāpat viņa atgādināja, ka no Centra partijas ministriem tikai Līmetsai un Jāni ir atļauja piekļūt NATO slepenajai informācijai, kas apgrūtina valdības darbu kara apstākļos.

Kallasa paziņoja, ka ir ierosinājusi "Tēvzeme" un sociāldemokrātiem sākt sarunas par jaunas valdības koalīcijas veidošanai.

Līdz jaunas koalīcijas izveidei, palikušie valdības ministri turpinās darbu atbilstoši ministru aizvietošanas procedūrai.

"Igaunijai ir nepieciešama stabila valdība, kas var risināt lielos izaicinājumus, ar kuriem saskaras valsts," uzsvēra Kallasa.

Reformu partijas un Centra partijas valdība Igaunijā tika izveidota pagājušā gada janvārī.

papildināta visa ziņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins apgalvo, ka piekritis Navaļnija apmaiņai

Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņojis, ka dažas dienas pirms opozicionāra Alekseja Navaļnija nāves cietumā viņš no kādas personas saņēmis piedāvājumu apmainīt Navaļniju pret Rietumos ieslod...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits