Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kariņš: EK lēmums par 720 miljonu eiro finansējuma piešķiršanu stiprinās Baltijas elektrotīklu neatkarību no Krievijas

Eiropas Komisijas (EK) lēmums par 720 miljonu eiro finansējuma piešķiršanu Baltijas valstīm stiprinās elektrotīklu neatkarību no Krievijas, uzsvēra Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjera birojā aģentūru LETA informēja, ka EK prezidente Urzula fon der Leiena, Kariņš, Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass, Lietuvas prezidents Gitans Nausēda un Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis piektdien kopīgā paziņojumā informēja par EK lēmumu piešķirt 720 miljonus eiro finansējumu Baltijas elektrotīklu sinhronizācijas projekta sekmīgai īstenošanai, lai stiprinātu šī sektora neatkarību no Krievijas un reģiona drošību.

"EK lēmums piešķirt vairāk nekā 700 miljonus eiro Baltijas elektrotīklu sinhronizācijai ar Eiropas Savienības elektrotīkliem ļaus sekmīgi turpināt reģionam nozīmīgo projektu. Lielisks piemērs, kā, kopīgi strādājot un sadarbojoties, spējam sasniegt mērķus, veidojot stiprākas, drošākas mūsu valstis un Eiropu kopumā," uzskata Kariņš.

Viņš norādīja uz sinhronizācijas projekta nozīmīgumu Latvijas un visa reģiona drošībai, kā arī energoresursu neatkarībai no Krievijas.

EK lēmums par 720 miljonu eiro piešķiršanu elektroenerģijas sistēmu sinhronizācijas projektam ievada noslēguma fāzi Baltijas valstu sinhronizācijas procesā ar pārējo Eiropas Savienību.

Sinhronizācijas rezultātā Baltijas elektroenerģijas pārvades sistēma kļūs par daļu no Eiropas sistēmas, kas nozīmē būtisku neatkarību no Krievijas un drošāku elektroapgādi.

Paredzēts, ka Baltijas valstu elektrotīkli sinhronizāciju ar kontinentālo Eiropu plānots uzsākt 2025.gadā.

Jau ziņots, ka Baltijas valstis un Polija elektrotīklu sinhronizācijas otrās fāzes galveno projektu realizācijai saņems maksimālo iespējamo līdzfinansējumu 75% apmērā no Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta (Connecting Europe Facility - CEF), aģentūru LETA informēja AS Augstsprieguma tīkls.

CEF koordinācijas komiteja nolēmusi piešķirt 720 miljonus eiro, kas ir 75% līdzfinansējums, steidzamiem elektrotīklu sinhronizācijas projektiem, tas ir, sinhrono kompensatoru uzstādīšanai Baltijā, Polijas elektrotīklu modernizācijai, kā arī jūras kabeļa Harmony Link no Lietuvas uz Poliju būvniecībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits