Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lietuva atceļ pastiprināto ārkārtējo stāvokli Baltkrievijas pierobežā

No sestdienas tiks atcelts Lietuvas pašvaldībās gar Baltkrievijas robežu ieviestais pastiprinātais ārkārtējais stāvoklis, un no pusnakts piekļuve pierobežas zonai vairs netiks ierobežota.

Migrācijas situācija uz robežas ir stabilizējusies, tādēļ Lietuvas valdība nolēmusi nepagarināt 10.novembrī ieviesto pastiprināto ārkārtējo stāvokli, tomēr uz robežas arī turpmāk būs spēkā ārkārtējais stāvoklis.

Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite paziņojusi, ka gadījumā, ja situācija uz robežas pasliktināsies, tiks sasaukta valdības ārkārtas sēde un lemts par ārkārtējā mehānisma maiņu.

Valsts robežsardzes dienesta pārstāvis Ģiedrjus Mišutis paskaidroja, ka pēc pastiprinātā ārkārtējā stāvokļa atcelšanas pierobežas zonā varēs atrasties ikviens ar personu apliecinošu dokumentu. Tāpat iekļūšanai valsts apsargātajā robežzonā tiks atjaunota iepriekšējā atļauju procedūra.

Valdība rudenī lūdza Seimu izsludināt pastiprinātu ārkārtējo stāvokli uz robežas ar Baltkrieviju saistībā ar tūkstošiem migrantu pulcēšanos Baltkrievijas robežas pusē ar mērķi caur Poliju, Lietuvu un Latviju iekļūt Eiropas Savienībā.

10.novembrī Lietuvas parlaments izsludināja pastiprinātu ārkārtējo stāvokli uz robežas un piecu kilometru zonā gar valstu robežu, kā arī nelegālo imigrantu izvietošanas vietās Ķībartos, Medininkos, Pabradē, Ruklā un Viļņā.

Tās laikā tika ierobežota automašīnu kustība noteiktajā zonā, bija liegta iekļūšana šajā zonā, izņemot vietējos iedzīvotājus un tos, kuriem ir īpašums šajā zonā.

Varasiestādēm tika dotas tiesības pārbaudīt automašīnas un cilvēkus, kā arī to personīgās lietas, izņemt nelegālus ieročus, munīciju, sprāgstvielas un citus bīstamos materiālus. Tāpat varēja aizturēt likumpārkāpējus, un noteiktajā zonā bija aizliegta pulcēšanās.

Pastiprināta ārkārtējā stāvokļa laikā tika ierobežotas Lietuvā izmitināto migrantu tiesības sarakstīties un runāt pa telefonu, izņemot iespēju sazināties ar valsts iestādēm.

Kopš 3.augusta, kad saskaņā ar iekšlietu ministres rīkojumu robežsargi sāka likt migrantiem doties atpakaļ, neatļautās vietās šķērsot robežu liegts kopumā jau vairāk nekā 8100 reižu. No pagājušā gada sākuma līdz šim rīkojumam Lietuvā tika aizturēti vairāk nekā 4200 nelegālie migranti.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits