Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 5. augusts
Osvalds, Arvils

Lietuvā dzīvojošajai aktīvistei Karačai Baltkrievijā piespriests 12 gadu cietumsods

Lietuvā dzīvojošajai baltkrievu cilvēktiesību aktīvistei, organizācijas Mūsu mājas vadītājai Volhai Karačai pirmdien Baltkrievijā aizmuguriski piespriests 12 gadu cietumsods.

Brestas apgabala tiesa Karačai piesprieda arī 600 000 Baltkrievijas rubļu (170 000 eiro) naudas sodu.

Šajā lietā 12 gadu ieslodzījums aizmuguriski piespriests arī aktivistei Veranikai Capkalai, opozīcijas partijas "Narodnaja hramada" pagaidu priekšsēdētājam Jauhenam Viļskim, bijušajam ierēdnim Anatolam Kotavam, kurš atkāpās no amata, protestējot pret vēlēšanu rezultātu viltošanu, un kultūras aktīvistam Vadzimam Dzmitranokam.

Viņiem tika piespriesti arī dažāda apmēra naudas sodi.

Notiesātie bija apsūdzēti pēc pieciem kriminālkodeksa pantiem: "sazvērestība vai valsts apvērsuma mēģinājums, lai sagrābtu valsts varu ar antikonstitucionāliem līdzekļiem", "ekstrēmistiskas darbības veicināšana", "ekstrēmistiska veidojuma izveidošana", "Baltkrievijas Republikas diskreditēšana" un "Aleksandra Lukašenko nomelnošana".

Lietuvas Migrācijas departaments 2023.gada augustā noraidīja Karačas patvēruma lūgumu, atsaucoties uz Valsts drošības departamenta secinājumu, ka viņa apdraud Lietuvas nacionālo drošību, jo varētu būt saistīta ar Krievijas izlūkdienestiem.

Tomēr viņai tika piešķirta pagaidu uzturēšanās atļauja, pamatojoties uz "humāniem apsvērumiem". Tās termiņu ir iespējams pagarināt.

Karača uzskata šo lēmumu par nepamatotu, jo netika sniegti pierādījumi par saiknēm ar Krievijas izlūkdienestu.

Aktīviste apstiprināja, ka pērn pavasarī Lietuvas drošības institūcijas viņu brīdināja par sakariem ar Krievijas izlūkdienestiem, taču no plašākiem komentāriem viņa atturējās.

Karača ir vērsusies Eiropas Cilvēktiesību tiesā saistībā ar to, ka viņai netika piešķirts patvērums Lietuvā.

2014.gadā Karačai tika piešķirta pastāvīgās uzturēšanās atļauja Lietuvā, kas regulāri pagarināta, un, pēc viņas teiktā, viņa dzīvojusi pārmaiņus Lietuvā un Baltkrievijā līdz 2020.gada pavasarim, kad pilnībā pārcēlusies uz Viļņu. 2022.gadā viņa iesniegusi lūgumu piešķirt patvērumu.

"Mūsu mājas" norāda, ka sniedz humāno, psiholoģisko un citu palīdzību baltkrieviem gan pašu mājās, gan Lietuvā, kā arī veic cilvēktiesību pārkāpumu monitoringu. 2022.gadā Minskas režīms to pasludināja par "ekstrēmistisku organizāciju" un 2021.gadā Baltkrievijas Valsts drošības komiteja to iekļāva "teroristu sarakstā".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits