Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Lietuvas Ģenerāprokuratūra sākusi pirmstiesas izmeklēšanu par Ryanair lidmašīnas sagrābšanu Minskā

Lietuvas Ģenerāprokuratūra svētdien ierosinājusi pirmstiesas izmeklēšanu par Ryanair lidmašīnas sagrābšanu Minskā un starptautiskajās tiesībās neatļautu izturēšanos pret cilvēkiem, ziņu aģentūrai BNS apliecinājusi Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Elena Martinoniene.

Lietuvas Kriminālpolicijas birojs, kas veic izmeklēšanu, daļu lidmašīnas pasažieru nopratinājis jau svētdienas vakarā Viļņas lidostā, tūlīt pēc tam, kad lidmašīna beidzot sasniedza Lietuvas galvaspilsētu.

Lidmašīnā tūlīt pēc nolaišanās ar pasažieriem tikās Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte, kas lūdza viņus, neraugoties uz pieredzēto stresu un nogurmu, būt saprotošiem, jo policijas amatpersonām jāievāc izmeklēšanas informācija.

Žurnālistiem pasažieri lidostā stāstīja, ka pieredzējuši nepatīkamus brīžus, kas atsaukuši atmiņā padomju laikus, bet Baltkrievijas opozīcijas līderes Svetlanas Tihanovskas štāba locekļa, opozīcijas medija Nexta dibinātāja un galvenā redaktora Romāna Protaseviča aizturēšana Minskā  atgādinājusi labi režisētu izrādi. Gan lidmašīnā, gan vēlāk, gaidot izlidošanu uz Viļņu, pasažieriem sniegta tikai ļoti skopa informācija, un par notiekošo viņi uzzinājuši tikai no interneta.

"Paziņoja, ka mums jānolaižas Minskā, lidmašīna sašūpojās. Visi saprata, ka tur kaut kas sabojājies vai vēl kaut kas tāds noticis. Pilots mūs necik sīki neinformēja, (..) pateica, ka Minskā jānolaižas tehnisku kļūmju dēļ, bet pilota runā bija jūtams satraukums," stāstījis pasažieris Mants.

"Bija neomulīgi. Lidmašīna pēkšņi samazināja augstumu un veica strauju pagriezienu. Stjuarti paziņoja, ka nolaidīsimies Minskā. Nolaižoties pamanījām piebraucot ugunsdzēsēju mašīnas, redzējām, ka gaida karavīri, neatliekamās palīdzības automobiļi. Pēc nolaišanās mūs izlaida pa dažiem cilvēkiem, mantas pārmeklēja ar suņiem," piebildis cits vīrietis.

"Patiesībā tādu bandītismu, tādu ņirgāšanos par cilvēkiem sen nebija nācies pieredzēt," preses pārstāvjiem uzgaidāmajā zālē sacījis vēl viens pasažieris, kas nav vēlējies nosaukt savu vārdu. "Kad laidāmies lejā Minskā, mums neviens neko nepaskaidroja. Ar maziem bērniem nācās stāvēt stundu, pēc tam vēl sešas stundas turēja ieslēgtus."

"Redzējām aizturēšanu, viņš [Protasevičs] stāvēja līdzās, viņi [tiesībsargājošo iestāžu darbinieki] nospēlēja, ka suņi kaut ko atraduši somā. Pārbaudīja visus, visi izkāpa, tad salika bagāžu, piegāja suņi, pārbaudīja katru bagāžu un, protams, viena cilvēka bagāžā kaut ko "atrada", (..) pēc tam viņu aizveda uz autobusu, viņš aizbrauca kopā ar omonieti vai policistu," stāstījis vīrietis.

Mants redzējis, ka Protasevičs mēģina atdot savu datoru un telefonu, bet, viņaprāt, pieļāvis kļūdu, nododams šīs lietas savai draudzenei, kas lidojusi kopā ar viņu un, domājams, arī vēlāk aizturēta.

Kā savukārt stāstījis pasažieris Rims, lidmašīnā nav bijis nekādu incidentu, kuru dēļ to būtu vajadzējis nosēdināt Minskā.

"Tas, ko mēs lasījām, - ka bijuši kaut kādi incidenti, vēl kaut kas - ir pilnīgi meli un izdomājumi (..) Redzēju, kā viņam atņem pasi. Viņš noņēma masku, pateica - es esmu tas un tas, un šis viss tiek darīts manis dēļ," atcerējies pasažieris.

Pēc viņa teiktā, baltkrievu amatpersonas izlikušās, ka meklē sprāgstvielas. "Taču pēc acīm varēja redzēt, ka viņi dara, kas jādara. To cilvēku nolika rindas galā, un mēs viņu vairs neredzējām," stāstījis Rims, kuram kopā ar citiem pasažieriem Minskas lidostā nācies pavadīt sešas stundas. Kopā ar viņiem tādā pašā neziņā gaidījuši arī lidmašīnas piloti.

Lidsabiedrība Ryanair svētdien paziņoja, ka tās pasažieru lidmašīna ceļā no Atēnām uz Viļņu nosēdināta Minskas lidostā, jo no Baltkrievijas dispečeriem saņemta informācija par potenciālu drošības apdraudējumu. Šī informācija vēlāk neapstiprinājās, bet Protasevičs, kam Baltkrievijā draud nāvessods, Minskas lidostā tika aizturēts.

Brīdī, kad lidmašīnai Baltkrievijas gaisa telpā tika norādīts mainīt kursu, tā jau atradās tuvāk Viļņai nekā Minskai. Kā pastāstījusi Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas galvenā ārlietu padomniece Asta Skaisgirīte, lai panāktu, ka lidmašīna dodas uz Minskas lidostu, to pavadījis Baltkrievijas Gaisa spēku iznīcinātājs un militārais helikopters.

Lidmašīnas sagrābšanu jau asi nosodījušas Eiropas Savienības (ES) augstākās amatpersonas, NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, daudzas ES dalībvalstis, kā arī ASV un Lielbritānija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits