Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 28. oktobris
Ninona, Ņina, Antoņina, Oksana

Lietuvas sociāldemokrāti vienojas ar demokrātiem un zaļzemniekiem turpināt sarunas par koalīciju

Lietuvas Sociāldemokrātu partijas līdere Vilija Blinkevičūte naktī uz pirmdienu tikās ar centriski kreisās Demokrātiskās partijas "Lietuvas vārdā" līderi Sauļu Skverneli un centriski kreisās Zemnieku un zaļo savienības vadītāju Ramūnu Karbauski, vienojoties turpināt sarunas par kopīgu darbu nākamajā valdošajā koalīcijā.

"Mēs turpinām konsultācijas, jo abām partijām ir nepieciešams apspriest mūsu prezidijā un padomē tālāko darbu valdošajā koalīcijā," pirmdienas rītā paziņoja Blinkevičūte.

Skvernelis nosauca sociāldemokrātus par solīdu un drošu partneri.

"Es domāju, ka pēc četriem pretstāves, strīdu, viltus vērtību karu gadiem mēs spēsim pie sarunu galda apspriest problēmas, kas uztrauc visus Lietuvas iedzīvotājus," sacīja Demokrātiskās partijas "Lietuvas vārdā" līderis.

Pēc tikšanās ar Skverneli sociāldemokrātu līdere sāka sarunas savas partijas štābā ar Zemnieku un zaļo savienības līderi Karbauski un Seimā ievēlēto Ignu Vēgeli no zaļzemnieku saraksta.

"Mēs viņus neuzaicinājām, jo izstrādājam divpusējas vienošanās," sacīja Blinkevičūte, atbildot uz jautājumu, kāpēc viņa netikās ar Skverneli un Karbauski vienlaicīgi.

Skvernelis pirms vēlēšanām nereti bija kritizējis un apvainojis Karbauski.

Pēc tikšanās ar zaļzemnieku delegāciju Blinkevičūte sacīja, ka rīkos konsultācijas par koalīciju ar viņiem. Viņa atzīmēja, ka koalīcijas veidošana ir sociāldemokrātu atbildība un sarunas ar potenciālajiem partneriem pagaidām notiek atsevišķi.

Karbauskis pēc tikšanās ar sociāldemokrātiem sacīja, ka tagad stāv priekšā sarežģītākais uzdevums pēc vēlēšanām - partiju programmu saskaņošana. "Principā vienoties varēs tikai tad, kas tas būs saskaņots," viņš piebilda.

Saskaņā ar Seima vēlēšanu rezultātiem Sociāldemokrātiskajai partijai, Demokrātiskajai partijai "Lietuvas vārdā" un Zemnieku un zaļo savienībai kopā ir 74 mandāti, kas tām nodrošina vairākumu Seimā, kurā ir pavisam 141 deputāts.

Gaidāms, ka pēc vēlēšanām valdības veidošana tiks uzticēta sociāldemokrātu līderei Vilijai Blinkevičūtei, kas ir paudusi vēlmi vienoties par koalīciju ar "Lietuvas vārdā" un zaļzemniekiem. Savukārt "Lietuvas vārdā" līderim ekspremjeram Sauļum Skvernelim ir konflikts ar zaļzemnieku līderi Ramūnu Karbauski, kurš paziņojis, ka zaļzemnieki piekristu koalīcijai, ja valdībā nebūtu Skverneļa, kuru zaļzemnieki 2016.gadā izvirzīja premjera amatam, taču 2021.gadā, kad zaļzemnieki pēc nākamajām vēlēšanām bija nonākuši opozīcijā, viņš izveidoja savu partiju. Tikmēr Skvernelis koalīcijā nevēlas zaļzemniekus, bet kā iespējamos koalīcijas partnerus minējis Liberāļu kustību vai "Nemunas rītausmu", gan izvirzot nosacījumu, ka tās līderim Remiģijum Žemaitaitim, kas pazīstams ar antisemītiskiem izteikumiem, būtu jāmaina retorika. Taču Blinkevičūtei ir noraidoša attieksme pret iespēju ņemt koalīcijā "Nemunas rītausmu". 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits