Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Slepenā CIP cietumā pie Viļņas, kas esot darbojies no 2005. līdz 2006. gadam, nehumānos apstākļos turēti par terorismu aizdomās turētie

Lietuvu atzīst par līdzatbildīgu aizturēto spīdzināšanā slepenā CIP cietumā

Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) tiesneši lēmuši, ka Lietuva un Rumānija saucamas pie atbildības par to, ka šīs valstis pieļāvušas divu par terorismu un saistību ar grupējumu Al Qaeda aizdomās turēto personu spīdzināšanu, tādējādi pārkāpjot viņu cilvēktiesības, vēsta BBC.

ASV Abū Zubajdahu un Abdu al Rahimu al Naširi aizturēja pēc 2001. gadā notikušajiem uzbrukumiem Pasaules tirdzniecības centra debesskrāpjiem un Pentagona ēkai, un tagad viņi aizvien iespundēti bēdīgi slavenajā Gvantanamo cietumā, raksta BBC.

Izmeklēšana par to, ka Zubajdahs pirms nonākšanas Gvantanamo nopratināts ar nepieņemamām metodēm slepenā ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) cietumā Lietuvā, notika jau 2010. gadā, bet 2011. gadā tika pārtraukta pierādījumu trūkuma dēļ. Izmeklēšana atsākās 2015. gadā.

Togad ECT tika iesniegti dokumenti, kuros norādīts, ka laika posmā no 2005. līdz 2006. gadam netālu no Viļņas esošais kādreizējās jāšanas skolas komplekss pārveidots par slepenu CIP cietumu, kur turēti vairāki ar Al Qaeda iespējami saistīti cilvēki. Lietuva un ASV šo informāciju noliedza, 2015. gadā rakstīja ziņu aģentūra Reuters.

Viens no aizturētajiem - Abū Zubajdahs - iesūdzēja Lietuvu ECT, norādot, ka viņš slepenajā cietumā Lietuvā turēts nelikumīgi, turklāt arī spīdzināts, tādējādi Lietuva nav spējusi garantēt viņa cilvēktiesību ievērošanu. Zubajdaha pārstāve šajā lietā Helēna Dafija arī kritizēja toreiz Lietuvas atsākto izmeklēšanu, mudinot ar darbiem pierādīt, ka tā nav tikai taktika, lai nobruņotos pret kritiku par nespēju pienācīgi izmeklēt iespējamos cilvēktiesību pārkāpumus. "Ir visi iemesli būt skeptiskam par to, ka Lietuvas veiktā izmeklēšana ir jēgpilna," toreiz izteicās Dafija.

Tika publiskots arī ASV Senāta ziņojums, kurā daudzas detaļas sakrita ar Lietuvas parlamentārās izmeklēšanas komisijas secinājumiem - tika minēts, ka CIP saņēmusi piekrišanu no nenosauktas valsts vadības tajā izveidot aizturēšanas centru. Sākotnēji tas bijis Viļņā, taču vēlāk notikusi paplašināšanās un centrs izvērsies jau iepriekš minētajās ēkās ārpus Viļņas. Šī vieta vēlāk ieguva koda vārdu Violet un tika izveidota 2005. gadā, bet gadu vēlāk slēgts pēc tam, kad "nenosauktā valsts" atteikusi vienam no aizturētajiem ar veselības problēmām iespēju saņemt medicīnisko aprūpi vietējā slimnīcā. 

Nu ECT secinājusi, ka gan Rumānija, gan Lietuva palīdzējusi ASV organizētā aizturēto personu spīdzināšanā. Spriedumā minēts, ka pret Zubajdahu ieslodzījumā CIP pārvaldītā cietumā Lietuvā viņa ieslodzītāji izturējušies nehumāni, tostarp ilgstoši iespundēti izolatoros, reizēm ar aizsietām acīm vai maisu uz galvas, viņu kājas regulāri un ilgstoši saslēgtas važās, pret viņiem ilgstoši izmantota spīdzināšana ar skaļu troksni vai spilgtu gaismu. 

Līdzīgs spriedums attiecas uz Rumānijā turēto Abdu al Rahimu al Naširi.

ECT secinājusi, ka gan Lietuva, gan Rumānija atļāvušas CIP darbiniekiem ieslodzītos pārvest uz citām ieslodzījuma vietām, apzinoties, ka arī tur viņi var tikt turēti nehumānos apstākļos un nopratināti ar nepieņemamām metodēm. Tādējādi tiesa norāda, ka abas valstis negarantēja šo cilvēku tiesību ievērošanu.

Top komentāri

reptilis
r
Teroristiem,protams,vajag glaudīt galvas...pārrunāt,ka tā nevajag darīt,veikt rehabilitāciju sanatorijās ,jo viņi taču ir guvuši morālu traumu.
Kurbads
K
Leiši malači!
Scorseze
S
Nu tad ko, visas ES dalībvalstis atsauks savus diplomātus no Lietuvas, ieviesīs pret Lietuvu sankcijas un sankcijas pret Lietuvas amatpersonām?!?!?:) Vieglāk tomēr bļaustīties ka krievi nāk un turpināt braukt purvā!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits