Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Nausēda: Vičiūnu grupe aiziešana no Krievijas ir ieilgusi

Lietuvas zivju un citu pārtikas produktu ražošanas un tirdzniecības grupas Vičiūnu grupe, kas turpina ražošanu Krievijā un ir ievedusi Krievijā sankcijām pakļautas preces, aiziešana no Krievijas ir ieilgusi, trešdien paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.
Pēc prezidenta domām, pirms izlemt par uzņēmuma rīcību, ir jāsagaida muitas izmeklēšanas rezultāti par sankcijām pakļauto preču eksportu uz Krieviju.
"Ja ["Vičiūnu grupe"] būtu aizgājusi no Krievijas agrāk, izlēmīgāk, šādu apsūdzību vienkārši nebūtu," Nausēda trešdien teica žurnālistiem Viļņā.
"Kavēšanās bija pārāk ilga, un tagad gaidīsim izmeklēšanas rezultātus. Ja izmeklēšana izrādīsies mēram nelabvēlīga, tad, protams, mēram pašam būs jāizdara secinājumi," prezidents izteicās par Lietuvas otrās lielākās pilsētas Kauņas mēru Visvaldu Matijošaiti, kuram daļēji pieder "Vičiūnu grupe" un kura dēls ir grupas vadītājs.
 
"Nesteigsimies un nemētāsimies ar apsūdzībām, vispirms ir jābūt pārbaudei, jāpārbauda, kā viss bija patiesībā. Ģenerālprokuratūra ir devusi šādu norādījumu," uzsvēra prezidents.
 
Matijošaitim un viņa biznesa partnerim Ļudam Skierum vienlīdzīgās daļās pieder uzņēmums "VG Holding", kas ir "Vičiūnu grupe" īpašnieks. "Vičiūnu grupe" pieder zīmols "Viči".
Lietuvas sabiedriskās raidorganizācijas LRT pētnieciskās žurnālistikas nodaļa otrdien publiskoja informāciju, ka "Vičiūnu grupe" uzņēmums "Plunges kooperatine prekyba" kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā sākuma vismaz 11 reizes ir transportējis sankcijām pakļautas preces uz Krieviju, turklāt piecas reizes preces vestas jau pēc tam, kad konkrētās preces kods bija iekļauts Eiropas Savienības sankciju sarakstos.
Visu šo preču saņēmējs bija "Vičiūnu grupe" meitasuzņēmuma "Vičiūnai-Rus" rūpnīca Kēnigsbergas (Karaļauču) eksklāva Tilzītē, kas padomju laikā tika pārdēvēta par Sovetsku.
 
"Vičiūnu grupe" atzina, ka ir transportējusi šādas preces, taču apgalvoja, ka nav zinājusi par sankcijām. Konkrēto preču eksports esot apturēts, tiklīdz kļuva zināms par ierobežojumiem un tika sākta iekšējā izmeklēšana.
 
Klaipēdas prokuratūra otrdien uzdeva Muitas Krimināldienesta Klaipēdas nodaļai izmeklēt, vai uzņēmums nav pārkāpis starptautiskās sankcijas, kas noteiktas Krievijai.
 
Nausēda iepriekš ir teicis, ka "Vičiūnu grupe", kas nepamet Krieviju, nodara ne tikai reputācijas, bet arī politisku kaitējumu un ka pats Matijošaitis šajā situācijā ir neaizsargāts. Viņš sacījis, ka, lai gan politiskie grupas rīcības novērtējumi ir izteikti vairākkārt, joprojām tiek atrasti argumenti, ka tā nevar pienācīgi aiziet no Krievijas, jo tas nozīmētu "ļoti lielus zaudējumus".
Tomēr trešdien viņš atzina, ka "Vičiūnu grupe" jau kādu laiku cenšas pārdot savus aktīvus Krievijā.
"Saprotamu iemeslu dēļ viņiem tas neizdodas. Krievija, zinot, kādā situācijā atrodas kompānija, protams, ir radījusi tādus apstākļus, lai, cik saprotu, viņi vēlētos gandrīz nacionalizēt kompāniju," klāstīja Nausēda.
 
Mediji pirmdien vēstīja, ka "Vičiūnu grupe" gatavojas pārdot meitasuzņēmumu "Vičiūnai-Rus" kompānijai, kas saistīts ar Krievijas zivju un jūras produktu importētāju "Unifrost".
 
Iepriekš arī tika ziņots, ka "Vičiūnai-Rus" ģenerāldirektora vietnieks Rolans Ozarinsks un piegāžu vadītājs Edgars Pečulis pagājušā gada aprīlī Maskavā tikās ar Kubas pārtikas rūpniecības ministru un viņa pārstāvjiem. Lietuvas grupas uzņēmums tika slavināts kā Krievijas pārtikas rūpniecības lepnums.
 
Tāpēc politiķu vidū izskanēja priekšlikumi aizliegt "Vičiūnu grupe" piedalīties Lietuvas publiskajos iepirkumos.
 
Par darbību Krievijā Ukraina iekļāvusi "Vičiūnu grupe" starptautisko kara sponsoru sarakstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits