Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

No 1.janvāra Igaunija atteiksies no Krievijas gāzes

Igaunijas valdība nolēmusi ieviest juridiski saistošas nacionālās sankcijas, no 1.janvāra valstī aizliedzot Krievijas gāzi, ceturtdien paziņoja ārlietu ministrs Urmass Reinsalu.

Viņš žurnālistiem sacīja, ka jau pavasarī iepriekšējā Kajas Kallasas valdība pauda politisko gribu atteikties no Krievijas gāzes izmantošanas, bet tagad tas kļūs par juridiski saistošu pasākumu.

"No 1.janvāra Igaunija ieviesīs tā dēvētās juridiski saistošās sankcijas, nacionālās sankcijas Krievijas gāzei," klāstīja ārlietu ministrs.

Ārlietu ministrijā informēja, ka sankcijas vispirms un galvenokārt ietekmēs Igaunijas gāzes kompānijas, kurām ir tiesības importēt dabasgāzi vai sniegt pārvades pakalpojumus. Savukārt Ekonomikas un sakaru ministrijā apstiprināja, ka Igaunijā ir deviņi uzņēmumi, kuriem ir spēkā esošas tiesības importēt gāzi, un vienai kompānijai ir tiesības sniegt pārvades pakalpojumus.

Sankcijas nekādā veidā nemainīs gāzes piegādi mājsaimniecībām, jo kopš šā gada aprīļa Igaunijā gandrīz nemaz nav piegādāta dabasgāze no Krievijas.

Ekonomikas un infrastruktūras ministre Rīna Sikuta sacīja, ka sankcijas neietekmē gāzes piegāžu drošību Igaunijā.

"Ar vairākiem nozīmīgiem pasākumiem esam nodrošinājuši gāzes pieejamību, kad beigsies imports no Krievijas, piemēram, būvējam sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināli un palielinām esošo starpsavienojumu pārvades jaudas. Lai vēl vairāk samazinātu riskus, Igaunijas Krājumu aģentūrā esam izveidojuši valsts stratēģiskās gāzes rezerves, un arī [valsts elektrības un gāzes pārvades sistēmu operators] "Elering" ir parūpējies par rezervēm aizsargātajiem patērētājiem," klāstīja ministre.

Sankcijas spēkā stāsies 31.decembrī.

Reinsalu apliecināja, ka arī Eiropas Komisija ir ierosinājusi jaunu sankciju paketi.

"Tā paredz eksporta aizliegumu vairākām precēm, kā arī importa aizliegumus, pakalpojumu sniegšanas aizlieguma pagarinājumu, to attiecināšanu uz tā dēvētajām Doņeckas un Luganskas tautas republikām, sankciju attiecināšana uz tā dēvētajām okupācijas varas civilajām valdībām Zaporižjas un Hersonas apgabalos," sacīja Reinsalu.

Tāpat Eiropas Komisija ir izteikusi principiālu ierosinājumu ar;i ES noteikt naftas cenas griestus, par kādiem vienojās G7 valstu grupa.

Lai mazinātu enerģētisko atkarību no Krievijas, Igaunija attīsta sašķidrinātās dabasgāzes termināļa projektu Paldisku ostā un ir vienojusies par sadarbību ar Somiju termināļa izveidē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins apgalvo, ka piekritis Navaļnija apmaiņai

Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņojis, ka dažas dienas pirms opozicionāra Alekseja Navaļnija nāves cietumā viņš no kādas personas saņēmis piedāvājumu apmainīt Navaļniju pret Rietumos ieslod...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits