Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Provizoriskie rezultāti: Lietuvas Seima vēlēšanās vadībā sociāldemokrāti

Lietuvā svētdien notikušajā Seima vēlēšanu pirmajā kārtā visvairāk balsu ieguvuši pašlaik parlamenta opozīcijā esošie sociāldemokrāti, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas paziņotie provizoriskie rezultāti.

Pēc balsu saskaitīšanas visos 1947 vēlēšanu iecirkņos daudzmandātu apgabalā Lietuvas Sociāldemokrātu partijas saraksts saņēmis 19,36% balsu, kas tam nodrošina 18 no 70 daudzmandātu apgabala mandātiem.

Otrā ir līdzšinējās valdošās koalīcijas lielākā partija - konservatīvā "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti", kas ieguvusi 17,96% balsu un 17 mandātus.

Trešajā vietā ar 14,99% balsu un 14 mandātiem ir pagājušajā gadā dibinātā labēji populistiskā partija "Nemunas rītausma".

Tālāk seko pašlaik opozīcijā esošā centriski kreisā  Demokrātiskā partija "Lietuvas vārdā" ar 9,24% balsu un astoņiem mandātiem  un tagadējā valdošajā koalīcijā ietilpstošā Liberāļu kustība ar 7,7% balsu un septiņiem mandātiem.

Pēc provizoriskajiem rezultātiem,  opozīcijā esošā centriski kreisā Lietuvas Zemnieku un zaļo savienība saņēmusi 7,02% balsu, kas tai nodrošina sešus mandātus.

Piecu procentu barjeru iekļūšanai Seimā daudzmandātu apgabalā nav pārvarējusi arī viena no trim valdošās koalīcijas partijām - liberālā Brīvības partija, kas ieguvusi 4,5% balsu.  Centriski labējā partija "Poļu vēlēšanu akcija - Kristīgo ģimeņu savienība" saņēmusi 3,89% balsu, labējā Nacionālā apvienība - 2,87% balsu, kreisi centriskā Lietuvas Tautas partija - 2,64% balsu, "Miera koalīcija", kurā ir centriski kreisā Darba partija, labējā Lietuvas Kristīgās demokrātijas partija un centriski labējā Žemaišu partija, - 2,2% balsu, kreisā Lietuvas Reģionu partija - 1,9% balsu, Lietuvas Zaļo partija - 1,68% balsu, "Tautas un tiesiskuma savienība (centristi, nacionālisti)" - 1,38% balsu, un liberālā partija "Brīvība un taisnīgums" - 0,75% balsu.

Partiju sarakstiem iekļūšanai Seimā jāpārvar 5% barjera, bet Lietuvas Zemnieku un zaļo savienībai un "Miera koalīcijai" kā partiju apvienībām - 7% barjera.

Partiju iegūto mandātu skaitu ietekmēs arī rezultāti vienmandāta apgabalos. Viens no vēlēšanu pirmajā kārtā ievēlētajiem vienmandāta apgabalu deputātiem ir partijas "Nemunas rītausma" līderis Remiģijus Žemaitaitis, kurš uzvarējis Ķelmes-Šilales vienmandāta apgabalā.

Seims, kurā ir 141 deputāts, tiek ievēlēts uz četriem gadiem. 70 deputātus ievēlē daudzmandātu apgabalā pēc partiju sarakstiem, bet 71 deputātu - vienmandāta apgabalos.

13.oktobrī notika vēlēšanu pirmā kārta, kurā tiek ievēlēti visi daudzmandātu apgabala deputāti, kā arī tie vienmandāta apgabalu deputāti, kas saņems vairāk nekā pusi balsu, ja nobalsojuši ne mazāk kā 40% šajā vēlēšanu apgabalā reģistrēto vēlētāju. Ja aktivitāte būs mazāka par 40%, par uzvarētāju kļūs kandidāts, kurš saņēmis visvairāk balsu, tomēr ne mazāk kā piektdaļu visu vēlēšanu apgabalā reģistrēto vēlētāju balsu. Pārējos vienmandāta apgabalos 27.oktobrī notiks vēlēšanu otrā kārta.

Balsstiesības ir vairāk nekā 2,3 miljoniem Lietuvas pilsoņu. Pirmajā kārtā vēlētāju aktivitāte bija 52,06%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits