Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ratass aicina saukt pie atbildības Danske Bank skandāla vaininiekus

Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass piektdien mudinājis saukt pie atbildības Danske Bank naudas atmazgāšanas skandāla vaininiekus, norādot, ka notikušais iedragā Igaunijas valsts autoritāti.

"Medijos cits pēc cita pamatoti tiek izvirzīti jautājumi par aizdomām saistībā ar skandālu ap naudas atmazgāšanu bankā Danske Bank laikā no 2007. līdz 2015.gadam. Manā vērtējumā runa ir par ārkārtīgi nopietnu problēmu, par situāciju, kas grauj tiklab Igaunijas finanšu sektora kā visas valsts autoritāti," sociālajā tīklā Facebook rakstījis premjers. "Es stingri atbalstu ātru un vispusēju visu šīs lietas apstākļu izmeklēšanu un iespējamo vaininieku saukšanu pie atbildības."

"Mums jānoskaidro, kuras valsts iestādes gadījumā ar Danske Bank nav strādājušas efektīvi vai nav darbojušās vispār. Jāizvērtē arī, cik plaši naudas atmazgāšanas problēma izplatīta Igaunijas kredītiestādēs. Ja kļūs zināmi apzinātu nelikumīgu operāciju gadījumi, jāsauc pie atbildības bankas, kas Igaunijā guvušas peļņu," viņš uzsvēris.

"Esmu devis rīkojumu jau šomēnes apspriest visu minēto tematiku valdības sēdē. Uzskatu, ka ir svarīga cieša sadarbība starp visām institūcijām, uz ko attiecas šī lieta, un aktīvi jāiesaistās parlamentam un valdībai," rakstījis Ratass, īpaši uzsverot visu parlamentā pārstāvēto partiju sadarbības nepieciešamību.

"Esmu cieši pārliecināts, ka banku galvenā valūta ir uzticamība, ko jāspēj piedāvāt klientiem. (..) Visām instancēm, kas saistītas ar uzticamības nostiprināšanu, tai skaitā Banku savienībai, jādara viss, lai kontroles mehānismi būtu pietiekami spēcīgi, lai netiktu pieļauta nelikumīgu finanšu shēmu iespējamība," viņš norādījis. "Gadījumā ar Danske Bank ir jāceļ gaismā visa patiesība. Vienīgi tā mēs varēsim atjaunot iedragāto uzticēšanos mūsu kredītorganizācijām un Igaunijas valstij un nodrošināt, lai tādi gadījumi vairs neatkārtojas."

Lēsts, ka laikā no 2007. līdz 2015.gadam caur Danske Bank Igaunijas filiāli varēja tikt atmazgāts līdz pat septiņiem miljardiem eiro. Ja šī informācija apstiprināsies, tas būs lielākais tāda veida finanšu skandāls Eiropā.

Izmeklēšanu līdz ar Igaunijas Valsts prokuratūru veic arī pati Danske Bank, Dānijas prokuratūra, Parīzes Augstā tiesa un Dānijas finanšu uzraudzības iestāde.

Britu finansists, investīciju kompānijas Hermitage Capital Management līdzdibinātājs un vadītājs Bils Brauders 25.jūlijā iesniedza Igaunijas prokuratūrai pieprasījumu ierosināt izmeklēšanu pret 26 Danske Bank Igaunijas filiāles darbiniekiem, kuru vainas dēļ varēja tikt atmazgāti miljardiem dolāru noziedzīgā ceļā iegūtas naudas.

Brauders arī izteica pārliecību, ka caur Danske Bank Igaunijas filiāli atmazgātā nauda ir saistīta ar Sergeja Magņitska lietu. "Nauda, kas plūda caur Danske Bank Igaunijas filiāli, pilnīgi droši saucama par asiņainu," viņš nesen izteicās intervijā Igaunijas sabiedriskajai televīzijai ETV.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits