Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Advokāts: "pirātus" interesēja ekoloģija

Kuģa _Arctic Sea _nolaupīšanā vainotie Latvijas iedzīvotāji - pilsonis Vitālijs Lepins un nepilsonis Dmitrijs Savins - ir no Mālpils puses. Vīriešu tuvinieki netic versijai par pirātismu, to sarunā ar ģimenes locekļiem noskaidrojusi Latvijas Avīze. Abas ģimenes ir labi pazīstamas. Pēc tuvinieku stāstītā, darba sludinājumu vīrieši atraduši internetā.

  D.Savinam ir jūrnieka izglītība, bet V.Lepinu viņš aicinājis līdzi kā kuģa pavāru, jo vīrietim īsta darba Latvijā vairs neesot bijis. Liktenīgajā rītā, kad viņus aizturēja, D.Savins zvanījis uz mājām un paudis neziņu par turpmāko likteni, jo kuģim sekojot Krievijas karakuģis. Šodien Krievijas presē citēts arī D.Savina viens no advokātiem Maskavā, kurš stāsta, ka viņa klientu un pārējos vīriešus vienojusi vēlme cīnīties par Baltijas jūras ekoloģisko tīrību. Cīņu par ekoloģiju gan viņa ģimenes locekļi inervijā ar Latvijas Avīzi neminēja.

Ģimenes locekļi nezina uz kura kuģa vīrieši strādāja, bet pirātismu izslēdz

"Vīra pēdējā darba vieta bija Tallinā, kurš viņš bija kravu operators ķīmiskajām kravām. Pirms tam - no 2002. – 2005.gadam – mēs abi dzīvojām Holandē. Tā kā vīram bija kuģa kapteiņa palīga diploms un atbilstoša izglītība, visi viņa darbi bija saistīti ar jūru un labi apmaksāti. (…) Pelnīja viņš labi – līdz pat 4500 dolāriem mēnesī," Latvijas Avīzei stāsta D.Savina sieva Gunta Ozoliņa. Dažādi ģimenes apstākļi viņus piespieduši atgriezties Mālpils pusē, kur ģimenei pieder maizes ceptuve. Tomēr Dmitrijam maizes ceptuve un veikali neesot interesējuši. Kopā ar Vitāliju viņi darbu meklējuši internetā, taču, kā vīrieši nokļuva uz Arctic Sea, G.Ozoliņa nezina.

"Ko viņš īsti bija atradis, es pat nezinu. Dmitrijs pēc rakstura ir ļoti noslēgts. Vienīgi atceros, ka 18.jūlijā viņš un Vitālijs ar, visdrīzāk, īrētu busiņu devās uz jauno darba vietu, taču uz kurieni viņi brauca, kādi darbi viņiem bija piedāvāti un kādos maršrutos pa jūru viņiem vajadzēja doties, es tiešām nezinu," teica sieviete.

Kā vēstīts avīzē, liktenīgajā 17.augusta rītā vīrs zvanījis G.Ozoliņai. Zvans bijis no sveša telefona un Dmitrija balss bijusi satraukta. Viņš teicis, ka nezina, kāds būs viņu tālākais liktenis, jo viņiem sekojot Krievijas karakuģis. Pēc dažām dienām viņa saņēmusi informāciju no Maskavas milicijas par vīra aizturēšanu.

Savukārt V.Lepina sieva Lada Latvijas Avīzei pastāstīja, ka vīrs ilgi strādājis celtniecībā, taču ekonomiskās krīzes dēļ darba vairs nav bijis un nācies pārtikt tikai no haltūrām. Dmitrijs piedāvājis Vitālijam braukt jūrā uz kuģa par pavāru. "Par kaut kādu pirātismu tur nevar būt ne runas, es savu vīru pazīstu un zinu, ka tādām lietām Vitālijs nekad nepiekristu. Viņš ļoti labi zināja, ka no viņa darba un nopelnītā ir atkarīga visa mūsu ģimene," uzsvēra Lada.

Latvijas Avīzē pieļauts, ka, strādājot Tallinā, D.Savins varēja iepazīties ar kādiem no kravas kuģa vainotajiem nolaupītājiem, kas dzīvojuši Igaunijā.

G.Ozoliņa uzskata, ka Latvijas varas iestādes nav darījušas neko, lai aizstāvētu savas valsts pavalstniekus un nav mēģinājušas satikties ar viņiem. Viņa spējot vienīgi noalgot labu advokātu. G.Ozoliņa ir nolīgusi advokātu Egonu Rusanovu, kas vakar devies uz Maskavu, lai arī viens advokāts D.Savinam tur jau esot. Savukārt V.Lepina ģimene advokātu nevarot atļauties, teiks laikrakstā.

Advokāts: apsūdzētie uzstāj, ka kuģa kapteinis viņu sagūstījis

Astoņi kuģa "Arctic Sea" nolaupīšanā un pirātismā apsūdzētie uzstāj, ka uz kuģa klāja nonākuši nejauši, glābjoties no vētras, un kapteinis viņus esot sagūstījis un atteicies izsēdināt krastā, piektdien vēsta Krievijas laikraksts "Kommersant". Apsūdzētā D.Savina intereses aizstāvošais advokāts Omars Ahmedovs laikrakstam pavēstīja, ka viņa klientu un pārējos vīriešus vienojusi vēlme cīnīties par Baltijas jūras ekoloģisko tīrību.

Saskaņā ar advokāta teikto apsūdzētie 24.jūlijā no Pērnavas ostas Igaunijā devušies atklātā jūrā, lai trenētos navigācijas ierīču izmantošanā, taču iekļuvuši vētrā un lūguši garām braucošo kravas kuģi "Arctic Sea" uzņemt viņus uz klāja. Ahmedovs apgalvoja, ka vīrieši vēlāk vairs nav varējuši kuģi pamest, jo tā kapteinis nav informējis krasta apsardzes dienestus par notikušo un atteicies izsēdināt viņus kādā Eiropas ostā.

Advokāts uzsvēra, ka apsūdzības pusei nav nekādu lietisku pierādījumu, kas liecinātu par jebkādām apsūdzēto noziedzīgām darbībām. Pēc viņa vārdiem, par nolaupītājiem it kā piederējušajiem ieročiem, melnām jakām ar uzrakstiem "Police" un maskām ir zināms tikai saskaņā ar izmeklētāju teikto, taču lietas materiālos šādi priekšmeti neesot iekļauti.

(papildināts viss teksts)

(

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

"Kommersant" rakstu lasiet šeit

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits