Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Afganistānas cūka atguvusi brīvību

Kabulas zoodārza kuilis, vienīgā cūka visā Afganistānā, beidzot izlaists no karantīnas

Dzīvespriecīgais kuilis Hānzirs nedēļas nogalē atkal varēja baudīt dubļu vannas Kabulas zoodārza pagalmā, jo pēc diviem mēnešiem viņš beidzot tika izlaists no karantīnas, kas tika ieviesta cūku gripas dēļ. Hānzirs ir vienīgā cūka visā Afganistānā, jo saskaņā ar islāma reliģijas noteikumiem cūka šajā valstī tiek uzskatīta par netīru un kaitīgu dzīvnieku.

Cilvēku aizspriedumi

Hānzirs maija sākumā tika ievietots karantīnā, jo Kabulas zoodārza viesi raizējās, ka viņš varētu izplatīt cūku gripu. "Mūsu cilvēki nesaprot, ka šī slimība izplatās no cilvēka uz cilvēku. Viņi baidījās, ka cūku gripa varētu izplatīties no zoodārza," ziņu aģentūrai Reuters stāsta zoodārza vadītājs Azīzs Guls Sakībs. Tagad cūka atkal izlaista no telpām, bet daži zoodārza viesi nebūt nav sajūsmā par Hānzira parādīšanos. "Tā ir cūka, ļoti netīrs dzīvnieks. Tas var mani aplipināt," raizējas 17 gadu vecais Razā.

Afgāņi nelieto uzturā cūkgaļu, jo tas būtu pretrunā islāma noteikumiem. "Cūka ir ļoti slikta, uz to nedrīkstētu pat skatīties. Nedomāju, ka tai vispār vajadzētu būt zoodārzā," sarunā ar Reuters spriež zoodārza apmeklētājs Nasīms. Kabulas zoodārzs pie divām cūkām tika 2002.gadā, kad saņēma tās dāvanā no Ķīnas. Hānzira kolēģi saplosīja lācis, un viņš palika viens pats. Zoodārza darbinieki gan stāsta, ka omulīgā cūka sadraudzējusies ar kazām un citiem dzīvniekiem.

Zoodārza atdzimšana

Kabulas zoodārzs mēģina atgūties no postījumiem, kas tam tika nodarīti Afganistānas pilsoņu kara un Taliban režīma valdīšanas laikā. Modžahedi apēda zoodārza briežus un citus dzīvniekus, kā arī nošāva vienīgo ziloni. Reiz kāds modžaheds ierāpās pie zoodārza lauvas Mardžāna, kurš viņu saplosīja, bet nākamajā dienā kaujinieka brālis ieradās zoodārzā un iemeta Mardžāna krātiņā granātu, kas smagi ievainoja lauvu. Tagad zoodārzā mitinās divas lauvas un desmitiem citu sugu dzīvnieku; tas kļuvis par iecienītu Kabulas iedzīvotāju atpūtas vietu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ECB samazina procentu likmes

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien nolēma pazemināt procentlikmes par 0,25 procentpunktiem.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits