Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Āfrikāņu imigranti pret Izraēlas valdību

Vairāki tūkstoši afrikāņu imigrantu pirmdien Izraēlas pilsētas Telavivas ielās piedalījās protesta gājienā, kura dalībnieki piestāja pie ārvalstu vēstniecībām ar mērķi pievērst starptautiskās sabiedrības uzmanību, daudzuprāt, Izraēlas valdības diskriminējošajai attieksmei pret patvēruma meklētājiem.

Izraēlā dzīvojošie afrikāņi ir neapmierināti ar nesen parlamentā apstiprināto likumu, kas ļauj varasiestādēm vismaz gadu aizturēt imigrantus, kuriem nav derīgu uzturēšanās dokumentu. Pēdējo nedēļu laikā desmitiem ieceļotāju no Āfrikas ir aizturēti un nogādāti Holotas nelegālo imigrantu izvietošanas centrā, ko atvēra tikai pagājušā gada nogalē.

Lai paustu sašutumu par Izraēlas valdības attieksmi, valstī strādājošie afrikāņi, kuri pārsvarā nodarbināti apkalpojošajā sfērā, izsludinājuši trīs dienas ilgu streiku. Tas sākās svētdien Telavivā ar lielāko jebkad Izraēlā notikušo afrikāņu imigrantu demonstrāciju, kurā esot piedalījušies no 10 līdz 30 tūkstošiem cilvēku.

"Mēs lūdzam, lai Izraēlas valdība izdara trīs vienkāršas lietas. Pirmkārt - atceļ jauno likumu un atbrīvo ieslodzītos. Otrkārt - pārbauda mūsu lūgumus pēc patvēruma. Treškārt - ievēro cilvēku pamattiesības, tajā skaitā tiesības strādāt un tiesības uz medicīnas pakalpojumiem," demonstrācijas dalībnieks eritrejietis Dauds Nemoss sacīja televīzijai Euronews.

Pēdējos gados Izraēlā, pārsvarā caur Ēģipti, nelikumīgi iekļuvuši gandrīz 60 tūkstoši afrikāņu, kuri bēg no nabadzības, kara un politiskajām represijām savā dzimtenē. Lielākā daļa no viņiem gadiem spiesti mitināties nelegālo imigrantu izvietošanas centros vai slapstīties, jo varasiestādes atsakās viņus atzīt par bēgļiem.

Tajā pašā laikā Izraēla nedrīkst deportēt patvēruma meklētājus, jo ir pievienojusies ANO konvencijai par bēgļu statusu, kas nosaka, ka valstij jāaizsargā imigranti, kuri drošības dēļ nevar atgriezties izcelsmes zemē.

Tomēr Izraēla ir izdomājusi veidu, kā to apiet, liekot lietā tā dēvēto brīvprātīgo deportāciju, kad nelegālajiem imigrantiem apmaiņā pret solījumu pamest valsti izmaksā finansiālu kompensāciju, apgalvo bēgļu aizstāvju organizācija Hotline for Migrant Workers.

Kneseta 10. decembrī apstiprinātais likumprojekts paredz, ka varasiestādes bez tiesas lēmuma var ilgāk par gadu aizturēt nelegālos imigrantus. Šis likums aizstās Augstākās tiesas septembrī atcelto parlamenta lēmumu atļaut turēt apcietinājumā nelegālos imigrantus ilgāk nekā trīs gadus, vēsta AFP.

ANO Komisariāts bēgļu jautājumos (UNHCR) ir izteicis atbalstu protestējošajiem afrikāņiem un kritizējis Izraēlas valdību. "[Izraēlas] pašreizējā politika un rīcība rada bailes un haosu patvēruma meklētāju kopienā, tā neņem vērā viņu īpašo stāvokli," teikts UNHCR paziņojumā.

Visu Ulda Ķezbera rakstu lasiet otrdienas, 7.janvāra, laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits