Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Amerikāņu karavīrs par 24 irākiešu nogalināšanu nesaņems par trim mēnešiem ilgāku cietumsodu

ASV jūras kājnieku apakšvienības komandieris Frenks Vuteričs (Frank Wuterich), kas tiek apsūdzēts 24 neapbruņotu Irākas pilsētas Haditas iedzīvotāju nogalināšanā 2005. gada 19. novembrī, atzinis savu vainu darījuma ar apsūdzību par soda ievērojamu mīkstināšanu ietvaros, vēsta BBC News.

Vienošanās paredz, ka apsūdzība atsauks pret viņu izvirzītās apsūdzības deviņu mierīgo iedzīvotāju slepkavībās, kā rezultātā maksimālais sods, kas draud F. Vuteričam, ir brīvības atņemšana uz laiku līdz 3 mēnešiem, naudas sods un pazemināšana dienesta pakāpē (līdz ierindniekam). Kara tribunāls lēmumu par F. Vuteričam piespriesto soda mēru paziņos tuvākajās dienās.

31 gadu vecā F. Vuteriča lieta tiek uzskatīta par vienu no lielākajām izmeklēšanām ASV vēsturē, kas attiecas uz amerikāņu karavīriem izvirzītām apsūdzībām par noziegumiem, kas izdarīti kaujas darbību laikā.

Bez F. Vuteriča tribunālam lietā par slepkavībā Haditā tika nodoti vēl septiņi amerikāņu jūras kājnieki. Kopumā apsūdzības tika uzrādītas četriem virsniekiem un četriem ierindniekiem. Tomēr šobrīd F. Vuteričs ir palicis vienīgais apsūdzētais, jo apsūdzības pret sešiem viņa dienesta biedriem netika pieņemtas izskatīšanai, bet vēl viens apsūdzētais tika attaisnots.

Incidents Haditā notika pēc tam, kad ceļa malā paslēptas bumbas sprādziena rezultātā gāja bojā viens ASV jūras kājnieks, bet vēl divi tika ievainoti. Tūdaļ pēc tam F. Vuteričs, kurš komandēja jūras kājnieku apakšvienību, deva pavēli nošaut visus tobrīd netālu esošos vīriešus, kā arī „attīrīt” vairākas mājas. Vēlāk F. Vuteričs apgalvoja, ka rīkojies atbilstoši dienesta instrukcijām.

Starp 24 amerikāņu kareivju upuriem bija arī desmit sievietes un bērni, pie kam lielāko daļu bojā gājušo amerikāņu jūras kājnieki nogalināja ar šāvieniem galvā no tuva attāluma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits