Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

ANO Drošības padome pastiprinās sankcijas pret Phenjanu

Komunistu pārvaldītā Ziemeļkoreja otrdien kārtējo reizi nodemonstrēja agresīvas retorikas paraugstundu un pierādīja, ka nav gatava runāt ar pārējo pasauli. Phenjana paziņoja, ka izstājas no starptautiskajām sarunām par kodolbrīvu Korejas pussalu, un piedraudēja, ka atjaunos daļēji demontēta kodolreaktora darbību, vēsta BBC. Ziemeļkorejas vadības dusmas izraisīja ANO Drošības padomes negaidītā vienprātība. Drošības padomes valstis nosodīja Phenjanas aprīļa sākumā veikto raķetes palaišanu un paziņoja par sankciju pastiprināšanu pret Ziemeļkoreju.

Smags pazemojums tautai

Kopš 2003.gada Ziemeļkoreja, Dienvidkoreja, Ķīna, Japāna, Krievija un ASV piedalās neregulārās sarunās par Phenjanas kodolprogrammas pārtraukšanu apmaiņā pret dažāda veida palīdzību. Ziemeļkoreja vairākkārt paudusi gatavību no tām izstāties, tomēr otrdienas paziņojums bijis visskaļākais. "Sešpusējās sarunas ir zaudējušas savu jēgu, ko nekad neatgūt," teikts Ziemeļkorejas Ārlietu ministrijas paziņojumā, kurā deklarēts, ka tā vairs nekad nepiedalīsies sarunās un nepildīs iepriekš panāktās vienošanās.

Phenjana arī paziņoja, ka nosoda ANO Drošības padomes lēmumu, un piebilda, ka tas ierobežo Ziemeļkorejas suverenitāti un "smagi pazemo" tās pilsoņus. "Mums nav citas izejas, kā pastiprināt savas kodolspējas, lai tiktu galā ar naidnieku militārajiem draudiem," teikts ministrijas paziņojumā. Tādēļ nolemts, ka darbību atsāks 2008.gadā daļēji nojauktais Jonbjonas kodolreaktors.

Ziemeļkorejas niknumu izraisījis ANO Drošības padomes vienprātīgais lēmums nosodīt tās veikto raķetes palaišanu. Padomes 15 locekles pirmdien deva rīkojumu ANO Sankciju komitejai pastiprināt finansiālās sankcijas un ieroču embargo pret Phenjanu, kas tika ieviests pēc 2006.gadā veiktajiem Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumiem.

Ziemeļkoreja apgalvo, ka tā izplatījumā nogādājusi komunikāciju satelītu, bet ASV un tās sabiedrotās uzskata, ka noticis ballistiskās raķetes Taepodong-2 izmēģinājums.

Taktiska spēle

ASV prezidents Baraks Obama ANO lēmumu nodēvēja par "skaidru un vienotu vēstījumu", ka Ziemeļkorejas rīcība bija nelikumīga un ka tai varēja būt reālas sekas.

Savukārt Ķīna un Krievija aicināja iesaistītās puses saglabāt mieru un turpināt sarunas. "Mēs ceram, ka visas puses virzīsies uz priekšu kopēji interešu vārdā, izrādīs mieru un savaldību," teikts Ķīnas Ārlietu ministrijas paziņojumā. Krievija pauda nožēlu par Ziemeļkorejas lēmumu, tomēr izteica cerību, ka sešpusējās sarunas turpināsies.

Ziemeļkorejas analītiķi uzskata, ka Phenjanas otrdienas rīcība ir taktiska spēle, lai panāktu, ka Vašingtona ar to sēžas pie viena galda un runā aci pret aci. Tādēļ Ziemeļkoreja tagad vēros, kāda būs ASV turpmākā reakcija.

Citi uzskata, ka komunistu režīms pilnībā nevarēs boikotēt sarunas, jo tādā gadījumā viena no pasaules nabadzīgākajām valstīm tiks nolemta vēl dziļākai izolētībai, raksta aģentūra AP.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits