Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Aprit 100 gadu kopš Amundsena ekspedīcijas ierašanās dienvidpolā

Dieva pamestajā zemē - Antarktīdā - šonedēļ ieradies Norvēģijas premjerministrs Jenss Stoltenbergs, lai atzīmētu simto gadadienu, kopš viņa slavenais tautietis Ruals Amundsens sasniedza dienvidpolu.

Pētnieks un ceļotājs R. Amundsens un viņu četru vīru komanda 1911. gada 14. decembrī kļuva par pirmajiem cilvēkiem, kas nokļuvuši līdz ģeogrāfiskajam dienvidpolam.

Premjers Antarktīdā

J. Stoltenbergs Antarktīdā ieradās pirmdien ar militāro lidmašīnu C-130 Hercules no Jaunzēlandes. Uzreiz pēc nosēšanās viņš darīja to, ko dara ikviens norvēģis, kurš sev visapkārt redz sniegu, - lika kājas uz slēpēm un devās nelielā slēpojumā. «Slēpošana dienvidpolā. Skaista un mežonīga daba,» J. Stoltenbergs rakstīja savā profilā īso ziņojumu vietnē Twitter. Vēlāk viņš tur publicēja attēlus, kuros redzams uz slēpēm un pozējam pie ģeogrāfiskā dienvidpola.

Trešdien pie amerikāņu pētniecības bāzes Amundsenskotā-Sautpolā, kur apciemojuma laikā apmeties J. Stoltenbergs, tiks atklāta R. Amundsena ledus skulptūra. Tāpat Norvēģijas premjerministrs Zemes tālākajā dienvidu punktā sagaidīs dažas no vairākām norvēģu ekspedīcijām, kuras pa R. Amundsena komandas maršrutu dodas uz polu, lai atzīmētu izcilā tautieša sasnieguma simto gadadienu.

Zināmākā R. Amundsena sekotāju ekspedīcija ir trīskārtējā olimpiskā čempiona distanču slēpošanā Vēgara Ulvanga vadītā. Viņš un vēl trīs ceļabiedri dienā noslēpo ap 40 kilometriem, lai laikā nokļūtu līdz dienvidpolam. Savulaik R. Amundsena komanda savu ceļu mēroja ar ragavām, kuras vilka polārsuņi. Kopš 1994. gada suņi Antarktīdā ir aizliegti, lai neievazātu slimības.

Teicamā gatavība

Kad pēc divu mēnešu ceļojuma pa Antarktīdu R. Amundsens un viņa svīta 1911. gada 14. decembrī nokļuva galamērķī, viņi sniegā iesprauda Norvēģijas karogu, bet vēsturisko notikumu atzīmēja ar vakariņām, kurās tika ēsta roņa gaļa, pēc tām vīri uzsmēķēja cigārus.

Vienlaikus ar R. Amundsena komandu uz ģeogrāfisko dienvidpolu pa citu ceļu devās arī britu pētnieka Roberta Falkona Skota ekspedīcija. Tomēr viņi polā nonāca vairāk nekā mēnesi pēc norvēģiem un bija satriekti, tur ieraugot plīvojam Norvēģijas karogu, kam bija pievienota vēstule Norvēģijas karalim Hokonam VII. «Tā ir briesmīga vilšanās,» savā dienasgrāmatā rakstīja R. F. Skots. «Visi sapņi ir jāaizmirst, atpakaļceļš būs nogurdinošs.»

Diemžēl no Antarktīdas R. F. Skots un pavadoņi neatgriezās. Viņi atšķirībā no R. Amundsena, kurš ceļoja ar polārsuņiem, pārvietojās ar daudz lēnākajiem ponijiem un atpakaļceļā iekļuva nāvējošā sniegavētrā.

Savukārt norvēģu komandai viss izdevās pēc plāna, pateicoties R. Amundsena zināšanām, ko viņš bija ieguvis, vairākus gadus ceļojot pa arktiskajiem reģioniem un dzīvojot pie Kanādas inuītiem. «Galvenais faktors ir tas, kā ir aprīkota ekspedīcija. Uzvara sagaida to, kuram viss ir sakārtots, cilvēki to sauc par veiksmi. Sakāve noteikti sagaida to, kurš nevīžo laikus veikt nepieciešamos piesardzības pasākumus,» tā savulaik rakstījis R. Amundsens.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits