Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Ar izgāšanos beidzas Ziemeļkorejas tāla darbības rādiusa raķetes palaišana

Ziemeļkorejas tāla darbības rādiusa raķete Unha-3, kura tika palaista piektdien, 13. aprīlī agri no rīta, izjuka pēc dažām lidojuma minūtēm un iekrita Dzeltenajā jūrā 165 kilometrus uz rietumiem no Seulas, vēsta aģentūra Reuters, atsaucoties uz Dienvidkorejas Aizsardzības ministriju. Pēc citām ziņām, raķetes lidojums ildzis aptuveni minūti.

Arī Japānas Aizsardzības ministrija apstiprinājusi informāciju par raķetes iekrišanu okeānā. Par Ziemeļkorejas raķetes neveiksmīgo startu, atsaucoties uz avotiem Pentagonā, tāpat vēsta ASV telekompānijas CNN un ABC, kā arī aģentūra Associated Press

Atbilstoši Ziemeļkorejas paziņojumam, nesējraķetei Unha-3 (Piena ceļš) bija jānogādā orbītā valsts sakaru pavadoni Kvanmenson-3 (Spilgtā zvaigzne) un raķetes starts bija pieskaņots valsts dibinātāja Kima Irsena 100. dzimšanas dienai. Ziemeļkorejas pirmais līderis ir dzimis 15. aprīlī. Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra pagaidām aprobežojusies ar paziņojumu, ka pavadonis nav nogādāts iepriekš noteiktajā orbītā, un ka šīs neveiksmes cēloņi tiek izmeklēti.

Tajā pašā laikā raķetes palaišana ir ANO Ziemeļkorejai noteikto sankciju pārkāpums. Šo sankciju mērķis ir novērst iespēju, ka Ziemeļkoreja izstrādā tādas ballistiskās raķetes, kas ir spējīgas nest kodollādiņus. ASV Stratēģiskā virspavēlniecība (NORAD) jau paziņojusi, ka pēc tās rīcībā esošās informācijas civilās nesējraķetes Unha-3 vietā Ziemeļkoreja izmēģinājusi militāro nesējraķeti Taepodong-2, kura teorētiski spēj sasniegt mērķus līdz pat 10 tūkstošu kilometru attālumā, kā arī nest kodollādiņus. Savukārt ANO Drošības padome piektdien plāno sasaukt ārkārtas sēdi, lai apspriestu iespējamos atbildes pasākumus.

Jāatgādina, ka 2009. gada aprīlī Ziemeļkoreja jau centās nogādāt orbītā pavadoni, izmantojot nesējraķeti Unha-2. Toreiz Ziemeļkorejas varas iestādes paziņoja, ka raķetes starts noritējis veiksmīgi, lai gan neviena no pasaules vadošajām kosmosa aģentūrām neapstiprināja Ziemeļkorejas pavadoņa nonākšanu orbītā.

Ir vērts atzīmēt, ka, kā vēsta Defense Aerospace ar atsauci uz pētnieciskās aģentūras Forecast International ziņojumu, 2011. gadā Ziemeļkoreja atzīta par dažāda veida ballistisko raķešu lielāko piegādātāju tā dēvētajām attīstības valstīm. Laikā no 1987. līdz 2009. gadam Ziemeļkoreja ir eksportējusi aptuveni 1200 šādas raķetes, kas veido aptuveni 40 procentus no visas pasaules šī bruņojuma veida tirgus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits