Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Ar krāšņu ceremoniju atklās Londonas olimpiskās spēles

Piektdien Londonā sāksies 30.Vasaras olimpiskās spēles, kurās par godalgām cīnīsies arī 45 Latvijas sportisti. Atklāšanas ceremoniju no plkst.22.50 būs iespējams vērot LTV7 tiešraidē.

Diena.lv piedāvā aktualitātēm Londonā sekot portāla Olimpiskajā sadaļā, kur jau drīzumā atradīsiet laikraksta Diena sporta žurnālista Armanda Sameša un fotogrāfa Aivara Liepiņa reportāžas no olimpiskajām spēlēm.

Par medaļām Londonā līdz 12.augustam cīnīsies aptuveni 10 500 sportisti, kuri sadalīs 302 godalgu komplektus 36 sporta veidos. Septiņu gadu laikā spēļu sagatavošanas izmaksas sasniegušas 9,3 miljardus sterliņu mārciņu (8,4 miljardus latu), tādēļ pasākums tiek dēvēts par lielāko šovu pasaules vēsturē. Londona kļuvusi par pirmo pilsētu, kurā vasaras olimpiskās spēles norisinājušās trīs reizes - iepriekš arī 1908. un 1948.gadā.

Šajās spēlēs piedalīsies gan Pekinas Olimpiādes lielākie varoņi - jamaikiešu sprinteris Useins Bolts un amerikāņu peldētājs Maikls Felpss, gan arī slavenie tenisisti Rodžers Federers, Novāks Džokovičs un Serēna Viljamsa.

Daudzi sporta notikumi risināsies olimpiskajā parkā, tenisisti sacentīsies slavenajos Vimbldonas kortos, bet futbola fināls risināsies Vemblija stadionā. Savukārt vairākas sacensības risināsies neierastās vietās - Bekingemas pils pakājē iekārtota soļošanas distancē, bet pludmales volejbolisti sacentīsies zirgu gvardes parādes laukumā Londonas centrā.

Latviju pārstāvēs 45 atlēti, viņu vidū daudz olimpisko debitantu

Latvijas Londonas Olimpiādes pieteikumā ir 46 sportisti, bet uz starta stāsies ne vairāk kā 45 no viņiem, jo Latvijas rekordistam 100 metru sprintā Ronaldam Arājam jūnija beigās tika veikta pārrautās Ahileja cīpslas operācija un viņš nav gatavs startiem.

Pirmo reizi vasaras olimpiskajās spēlēs Latvija būs pārstāvēta galda tenisā, kā arī cīņā un BMX sportā sievietēm. Startiem Londonā ir pieteikti 23 vieglatlēti, četri pludmales volejbolisti un četri BMX riteņbraucēji, divi peldētāji, divi modernās pieccīņas pārstāvji, divi smaiļotāji un arī brīvā stila cīkstoņi, divi džudisti un pa vienam šosejas riteņbraucējam, vingrotājam, galda tenisistam, šāvējam un svarcēlājam.

Sieviešu maratona sacensībās pārstāvēs Dace Lina, kura izpildīja B normatīvu. Olimpisko A normatīvu izpildīja Jeļena Prokopčuka, bet pie B normatīva tika Lina, kā arī Ilona Marhele, tomēr Latvijas labākā gargabalniece Prokopčuka atteicās no starta Londonā, baidoties no karstiem laika apstākļiem.

Latvijas sportistiem talkā nāks 61 apkalpojošā personāla darbinieks - treneri, tehniskie darbinieki, mediķi un delegācijas vadība.

Pirmās olimpiskās spēles šīs būs 28 delegācijas dalībniekiem, modernās pieccīņas sportisti Jeļena Rubļevska un Deniss Čerkovskis startēs ceturtajā Olimpiādē, bet Kuzmins - devītajā. Savukārt treneri Eduards Andruškevičs (svarcelšana) un Māris Grīva (vieglatlētika) piedalīsies savā piektajā Olimpiādē.

Latvijas delegācijā pirmie 28.jūlijā uz starta dosies pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs/Ruslans Sorokins, kā arī galda tenisists Matīss Burģis, vingrotājs Dmitrijs Trefilovs un šosejas riteņbraucējs Aleksejs Saramotins.

Latvijas karogu olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā nesīs pludmales volejbolists Mārtiņš Pļaviņš, kurš šajā amatā nomainīs šķēpmetēju Vadimu Vasiļevski, kurš to darīja iepriekšējās divās Olimpiādēs.

Atklāšanā atainos Lielbritānijas lauku ainavas

Atklāšanas ceremonijas laikā Londonas olimpisko spēļu stadions tiks pārveidots par "Lielbritānijas laukiem". Pasākumam piesaistīti 10 000 brīvprātīgo, kuri veidos lauku ainavas.

Atklāšanas ceremonija kopumā izmaksās 27 miljonus mārciņu (23,4 miljonus latu), un tās norises vieta nosaukta par Green and Pleasant (Zaļi un patīkami), atklājis mākslinieciskais direktors Denijs Boils.

Dekorācijās būs attēlotas pļavas, lauki un upes, kā arī ģimenes piknika laikā, cilvēki, spēlējot sporta spēles, un zemnieki aram zemi.

Londonas olimpiskajā stadionā pastaigāsies 30 aitas, 12 zirgi, trīs govis, divas kazas, desmit vistas, desmit pīles, deviņas zosis un trīs aitu suņi.

Prognozēts, ka ceremoniju noskatīsies viens miljards cilvēku visā pasaulē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits