Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Armēnijā notiek parlamenta vēlēšanas

Armēnijā svētdien notiek parlamenta vēlēšanas, kurās galvenā cīņa paredzēta starp pašreizējo valdošo partiju un tās līdzšinējo koalīcijas partneri.

Vēlēšanas tiek uzskatītas par nopietnāko pārbaudījumu Armēnijas demokrātijai kopš 2008.gada prezidenta vēlēšanām, pēc kurām masu protesta mītiņi pārauga asiņainās opozīcijas sadursmēs ar policiju, kas prasīja desmit cilvēku dzīvības.

Aptaujas liecina, ka visvairāk balsu saņems prezidenta Serža Sargsjana pārstāvētā Republikāņu partija, kurai arī pašlaik ir vairākums parlamentā. No republikāņiem nedaudz atpaliek miljonāra Gagika Carukjana vadītā Pārtikušās Armēnijas partija, kas līdz šim arī ietilpa valdošajā koalīcijā.

Savukārt opozīcijas partijas ir tālu iepakaļ.

Varasiestādes sola, ka vēlēšanas būs godīgas, tādējādi cerot, ka mandāts, ko tās atkārtoti iegūs šajā balsojumā, netiks apšaubīts un ļaus izvairīties no iespējamiem protestiem.

Arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji vēlēšanu priekšvakarā nav konstatējuši sistemātiskus pārkāpumus, lai gan izskanējušas apsūdzības, ka dažas partijas uzpērkot vēlētājus ar satelīta televīzijas antenām, mobilajiem tālruņiem, pārtiku, alkoholu un pat traktoriem.

"Zināmas mūsu elektorāta nabadzīgākās daļas vēlēšanas gaida, jo cer saņemt dāvanas vai citus labumus," atzīst sociologs Gevorgs Pogosjans.

Tikmēr opozīcijas spēku koalīcija - Armēnijas Nacionālais kongress - apgalvo, ka vēlēšanas tiekot rīkotas "baiļu un iebiedēšanas gaisotnē", kuru radījis "oligarhu režīms", kas gatavs rezultātu viltošanai.

"Dažreiz Armēnija šķiet demokrātiska, taču tā ir fasāde. Mums jādemontē šis mafijveidīgais režīms, kas nozadzis valsti, lai vairotu personīgo bagātību," sarunā ar aģentūru AFP norāda Nacionālā kongresa koordinators Levons Zurabjans.

Viņš piebilst, ka gadījumā, ja notiks masveidīga rezultātu viltošana, opozīcija jau nākamajā dienā pēc vēlēšanām sāks rīkot ielu protestus.

Tikmēr iespēju iziet ielās pieļauj arī Pārtikušās Armēnijas atbalstītāji, kas savā līderī Carukjanā saskata labsirdīgu varoni, kas ziedo nabagiem un finansē baznīcu celtniecību.

Priekšvēlēšanu kampaņā dominēja tādi jautājumi kā bezdarbs, nabadzība un emigrēšana, un visi politiskie spēki sola veicināt jaunu darbavietu radīšanu un palielināt sociālos pabalstus.

Lai gan tiek prognozēta augsta vēlētāju aktivitāte, aptaujas liecina, ka liels skaits pilsoņu joprojām neuzticas politiķiem.

Analītiķi norāda, ka neatkarīgi no tā, kurš vēlēšanās uzvarēs, nākamajai valdībai būs nepieciešams īstenot radikālas reformas.

"Ja mums būs vislabākās vēlēšanas, kādas jebkad bijušas, pilnīgi brīvas un godīgas, tas būs svarīgs precedents," norāda Reģionālo pētījumu centra pārstāvis Ričards Giragosjans. "Taču ar to joprojām nepietiks, jo oligarhi joprojām būs ietekmīgi, parlaments joprojām būs neadekvāts un likuma vara joprojām būs varas likums."

Kā ziņots, visnotaļ mierīgās kampaņas norisi piektdien aptumšoja sprādziens priekšvēlēšanu koncerta laikā Erevānā, kur, eksplodējot ar hēlija gāzi pildītiem gaisa baloniņiem, cieta no apdegumiem vairāk nekā 140 cilvēki.

Baloniņu saišķus ar reklāmas saukli "Ticēsim pārmaiņām" prezidenta pārstāvētās Republikāņu partijas priekšvēlēšanu pasākuma laikā galvaspilsētas Republikas laukumā turēja rokās pusaudži. Joprojām nenoskaidrotu iemeslu dēļ baloni eksplodēja, gaisā uzšaujoties liesmu mākonim.

Sestdienas vakarā vairāk nekā puse cietušo joprojām atradās slimnīcās.

Sargsjans solījis gādāt, lai nelaimes cēloņi tiktu rūpīgi izmeklēti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits