Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
1% pasaules turīgāko bagātnieku aizvien pieder vairāk nekā 99% pārējo planētas iedzīvotāju

Astoņiem superbagātniekiem pieder vairāk nekā 3,6 miljardiem planētas iedzīvotāju

Astoņu pasaulē turīgāko bagātnieku kopējais maks ir biezāks nekā 3,6 miljardiem to cilvēku, kuri veido planētas iedzīvotāju nabadzīgāko pusi, lēš labdarības organizācija Oxfam . Tiesa, kritiķi norādījuši, ka šādas aplēses jāuztver ar labu devu piesardzības, un aicinājuši organizāciju vairāk koncentrēties uz veidiem, kā veicināt izaugsmi un mazināt nabadzību, nevis šādu paziņojumu publiskošanu, raksta BBC.

Kā liecina pērn izdevuma Forbes publiskotais miljardieru saraksts, astoņu bagātāko cilvēku topā ir ASV informācijas tehnoloģiju giganta Microsoft līdzdibinātājs Bils Geitss, kura īpašumu kopējā vērtība lēšama 75 miljardu ASV dolāru apmērā, apģērbu veikalu ķēdes Zara dibinātājs spānis Armansio Ortega (67 miljardi), holdingkompānijas Berkshire Hathaway lielākais akcionārs Vorens Bafets (60,8 miljardi) un meksikānis, Grupo Carso īpašnieks Karloss Slims Helu (50 miljardi). Tāpat topā ir iekļuvis Amazon dibinātājs un izpilddirektors Džefs Bezoss (45,2 miljardi), sociālā tīkla Facebook līdzdibinātājs Marks Cukerbergs (44,6 miljardi), Oracle līdzdibinātājs Lerijs Elisons (43,6 miljardi) un Bloomberg īpašnieks Maikls Blumbergs.

Tāpat Oxfam norādīja, ka jau krietni sen tapušais apgalvojums par to, ka 1% pasaules turīgāko iedzīvotāju pieder tikpat, cik 99% pārējo iedzīvotāju, aizvien ir patiess.

Oxfam paziņojums sakritis ar Pasaules ekonomikas foruma Davosā sākumu, kurā ik gadu pulcējas pasaules valstu politiskā un biznesa elite. Oxfam pārstāve Keitija Raita uzsvēra, ka ziņojums organizācijai "palīdzēs mest izaicinājumu pasaules politiskajai un ekonomiskajai elitei".

Tikmēr eksperti ziņojumam veltījuši kritiku. "Oxfam, būdama "anti nabadzības" labdarības organizācija, aizdomīgi lielu uzmanību pievērš tieši bagātniekiem, ironiski norādījis domnīcas Ekonomisko jautājumu institūts pārstāvis Marks Litlvuds. 

Adama Smita institūta Pētījumu nodaļas vadītājs Bens Sousvuds uzsvēra, ka ne jau pasaules turīgāko iedzīvotāju bagātība ir būtiskākais fokuss, bet gan nabadzīgākās iedzīvotāju daļas labklājība, kas ar katru gadu pieaugot. "Katru gadu mūs maldina Oxfam bagātības statistika. Problēma nav datos, tie ir kvalitatīvi, tos apkopo Credit Suise - problēma ir datu interpretācijā," uzskata Sousvuds.

Oxfam, kas šādu ziņojumu ir publiskojusi pēdējos četrus gadus, norādījusi arī uz veidiem, kā ekonomisko nevienlīdzību mazināt, tostarp pieprasot bagātniekiem piemērot augstākus nodokļus un aicinot valdības skarbāk vērsties pret korporācijām, kuras krāpjas ar nodokļu samaksu.
 

Top komentāri

nu nu
n
rotšildus un rokfellerus nezin kāpēc ir aizmirsuši un ne ar vārdu nepiemin. sorosu tāpat. svētās govis atradušās. un vēl - visi šie 8 bagātie cilvēki savu bagātību ir sasnieguši paši, ar savu talantu un darbu, tā ka nesaskatu šajā faktā neko sliktu. kas attiecas uz pasaules nabadzīgo daļu - viņiem derētu pārtraukt drātēties un vairoties un sākt strādāt, tad viņu dzīves apstākļi stipri vien uzlabotos.
lets
l
Tas ir labi, ka aug galēji nabadzīgo valstu iedzīvotāju turība, viņi kārpas ārā no necilvēcīgas nabadzības un bada. Taču fakti rāda, ka "turīgajās" valstīs nevienlīdzība aug. Un tā ir problēma. Un tas izskaidrojams vienkārši - darba augļi, ko iegūst no programmatūras un robotu paveiktā, pienākas nevis strādājošiem, bet gan kapitāla īpašniekiem (tiem, kuriem programmatūra un roboti pieder). Strādājošie var iet bekot burtiskā nozīmē (valsts mežā). Vai būtu pareizi un cilvēcīgi tos darba augļus, kurus iegūt no programmatūras un robotiem, pārdalīt par labu visai cilvēcei? Galu galā - ja strādā mašīnas, tad cilvēki nestrādā un kāpēc lai viens cilvēks tādā gadījumā saņemtu vairāk nekā otrs? Protams, kaut kāda nevienlīdzība paliks, bet tomēr - šis ir laiks, kad cilvēcei ir iespēja kļūt laimīgai, ja vien cilvēki paši apzinās savu varu kā vēlētāji!
Janis
J
Bagatko cilveku vardi seit nemaz nav un vini ir divi nesaprotu kapec cilvekiem pudere smadzenes
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits