Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
Tikšanās ar ASV prezidentu piešķirtu Kimam Čen Unam to leģitimitāti un autoritāti, pēc kuras viņš kāro un kuru viņam aizvien nav izdevies nostiprināt

Augsta ranga pārbēdzējs: Kims Čen Uns grib tikties ar Trampu

Savas prezidenta vēlēšanu kampaņas gaitā nu jau amatā esošais Donalds Tramps izteicies, ka būtu atvērts sarunām ar Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čen Unu. Augsta ranga pārbēdzējs The Jons Žo, kurš bija Ziemeļkorejas otrs augstākais pārstāvis Londonā, sarunā ar raidorganizāciju CNN mudina Trampu šo priekšvēlēšanu izteicienu nepārvērst realitātē, norādot, ka šāda tikšanās ar ASV līderi būtu izdevīga Kimam un Ziemeļkorejas elites un iedzīvotāju acīs piešķirtu viņam kāroto leģitimitāti, kuru pēc pieciem amatā pavadītajiem gadiem viņam tā īsti nav izdevies nodrošināt, ja salīdzina ar viņa priekšgājējiem tēvu Kimu Čen Iru un vectēvu jeb "Mūžīgo prezidentu" Kimu Ir Senu.

Bijušais Ziemeļkorejas diplomāts atgādināja, ka pat Ķīnas, kas faktiski ir vienīgā valsts pasaulē, ko nosacīti vēl varētu dēvēt par Ziemeļkorejas sabiedroto, prezidents Sji Dziņpins un Krievijas prezidents Vladimirs Putins nav tikušies un publiski izteikuši gatavību tikties ar Kimu Čen Unu.

The Jons Žo norāda, ka Kims Trampa uzvaru vēlēšanās "redz kā labu iespēju panākt jaunu kompromisu ar ASV administrāciju." Viņš gan atgādina, ka Kims ar Trampu gatavs runāt tikai pēc Phenjanas noteikumiem, atgādinot, ka Ziemeļkorejas līdera Jaungada uzruna bija "demonstratīva, prasta šantāža". Uzrunā Kims piedraudēja, ka gadījumā, ja amerikāņi turpinās pašreizējo politiku attiecībā pret Ziemeļkoreju, Phenjana turpinās stiprināt savu kodolarsenālu un gatavosies "apsteidzošam kodoltriecienam".

Kaut Kima Čen Una varas sākumposmā tika paustas piesardzīgas cerības, ka Rietumos izglītību ieguvušais jaunais līderis varētu būt reformators, tās drīz tika sagrautas - bailēs no varas zaudēšanas Kims to regulāri cenšas nostiprināt, pavēlot izpildīt nāvessodus augstu stāvošiem politiskās elites darboņiem. "Ja Kims Čen Uns ir nolēmis kādu nogalināt, ja viņš šo personu uzskata par draudu vai šī persona ir kaut kādā veidā viesusi viņā bažas vai bailes, tas [nāvessoda izpilde] vienkārši notiks. Tāda pašlaik ir realitāte Ziemeļkorejā." 

Bijušais diplomāts uzskata, ka Ziemeļkorejas kodolprogramma netiks apturēta tik ilgi, kamēr Kims Čen Uns būs pie varas. 

Jāatgādina, ka pērn Ziemeļkorejas līderis "ieroču žvadzināšanas politiku" praktizēja īpaši aktīvi - Phenjana pavēlēja veikt divus kodolizmēģinājumus un vairākus ballistisko raķešu testus. Jāatgādina, ka ANO Drošības padome liegusi Ziemeļkorejai attīstīt ballistisko raķešu programmu, ja valsts vēlas sankciju atcelšanu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits